Pracující vězni budou dostávat více peněz

Pracující vězni budou dostávat více peněz (zdroj: ČT24)

Pracující vězni budou dostávat více peněz, měsíčně až o dva tisíce korun. Více si ale také budou muset odkládat na takzvané úložné, což jsou prostředky, které trestanec dostane až při odchodu na svobodu. Stát na novinky ročně vydá 46 milionů korun. Díky nim se ale podle ministra spravedlnosti třeba sníží recidiva.

Jeden z vězňů pardubické věznice již s dluhy nastoupil a budou ho s nimi zřejmě i propouštět. Ostatně soud ho právě kvůli neplacení alimentů na jaře potrestal. „Skočil jsem do dluhů s penězi a dlouho jsem se z toho dostával ven, až to přešlo na hranici neplacení výživného,“ vysvětluje odsouzený.

O práci sice žádal hned po nástupu do vězení, plat mu ale na splácení dluhů většinou nestačí. „Raději bych byl venku a snažil se to platit zvenčí, než tady odsud, protože to narůstá,“ dodává.

Práce vězňů
Zdroj: ČT24

Za práci dostávají odsouzení tisícikoruny hrubého měsíčně. Liší se to podle vzdělání. Nově jim plat poroste o tisíc až dva tisíce korun. „Plat se nesmírně dlouho nezvyšoval, už asi 20 let a za tu dobu se zdvojnásobila minimální mzda,“ konstatuje ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO).

Se zvýšením se dále změní i struktura platu. Ten je rozdělený na několik částí a ta, která je určená na úložné, poroste z dosavadních dvou na jedenáct procent. „Když se některý z vězňů chce po propuštění zařadit zpět do normální společnosti a přichází ven zcela bez prostředků, tak se zase vrací k tomu jedinému způsobu, jak si rychle opatřit prostředky, a to je kriminalita,“ vysvětluje Pelikán.

Struktura platů vězňů
Zdroj: ČT24

Podle poslance Marka Černocha (Úsvit NK) by se měla hlavně zvyšovat suma na dluhy a výživné. „Většinou s tímto ministrem nesouhlasím, ale protože znám situaci ve věznicích, tak tady si myslím, že to dobře je,“ říká k tomu poslanec Marek Benda (ODS).

Odměny se zvýší nařízením vlády v dubnu příštího roku. Vězně z Pardubic odsouzeného za neplacení výživného se už ale nedotknou. Trest mu vyprší v lednu.