Řecko by se mohlo vrátit na trh dluhopisů během několika týdnů

Řecko by se mohlo vrátit na trh dluhopisů pro nové peníze už za několik týdnů. Agentuře Reuters to řekli informovaní bankéři a investoři. Zájem o řecké dluhopisy ve finančních kruzích vzrostl zejména poté, co se řecký ministr Euklidis Tsakalotos minulý měsíc setkal v Londýně s investory.

Návrat Řecka na trh obligací bude důležitým krokem k ukončení závislosti země na mezinárodní finanční pomoci. Poslední záchranný program pro tuto zemi končí v polovině příštího roku a do té doby už by Atény měly být schopny financovat své potřeby samy. Evropský záchranný fond ESM v pondělí uvedl, že Řecko by mělo vypracovat strategii návratu na trh.

Investiční fond BlueBay Asset Management, jehož zástupci byli mezi účastníky setkání s řeckým ministrem, uvedl, že podle množství telefonátů, které dostává od bankéřů ohledně nových řeckých dluhopisů, je takový krok na spadnutí. „V posledních měsících jsme na toto téma dostávali jeden telefonát za každých několik týdnů, za posledních deset dní mi ale kvůli tomu volají snad každý den,“ řekl zástupce firmy Mark Dowding. Podle něj to vypadá, že první prodej řeckých dluhopisů by se mohl uskutečnit během nejbližších týdnů, než se investoři odeberou na letní dovolenou.

Tsakalotos se v pondělí sešel mimo jiné se zástupci největšího světového dluhopisového fondu PIMCO nebo velkého amerického správce majetku Standish, uvedly zdroje. Zmíněné firmy to odmítly komentovat a nejmenovaný řecký vládní činitel sdělil, že ohledně načasování vstupu na trh se ještě nic nerozhodlo.

Řecko
Zdroj: Reuters

Situace na evropském trhu dluhopisů se pro Řecko výrazně zlepšila po červnovém rozhodnutí eurozóny schválit Řecku poslední prověrku záchranného programu a dát zelenou uvolnění nových úvěrů. Výnosy řeckých státních dluhopisů, které určují náklady země na nové úvěry, jsou nejníže od roku 2009, kdy se země začala propadat do hluboké dluhové krize.

Řecko se od vypuknutí krize v roce 2010 už dočasně vrátilo na trh dvěma emisemi v roce 2014. Pak ale přišly volby a další fáze krize, v níž první levicová vláda Alexise Tsiprase nebyla dlouho ochotna sjednat dohodu na novém úvěrovém programu, což srazilo nadějně se vyvíjející řeckou ekonomiku zpět do recese.