Nejvíc padělků odhalí inspekce na hranicích s Německem. Počty rostou ale i na internetu

ČOI uložila za prodej padělků pokuty za 3,5 milionu (zdroj: ČT24)

Česká obchodní inspekce uložila za prodej padělků obchodníkům pokuty za 3,5 milionu korun. Během kontrol v prvním čtvrtletí odhalila porušení práv duševního vlastnictví v 16 procentech kontrol. Ve srovnání s loňskem jde o nárůst o tři procentní body.

Inspekce provedla 490 kontrol a porušení právních předpisů zjistila ve 303 případech, přičemž při 81 kontrolách inspektoři zajistili padělky.

„U padělaných výrobků převažovala ochranná známka Adidas,“ přiblížil mluvčí inspekce Jiří Fröhlich. Mezi dalšími zjištěnými padělanými ochrannými známkami byly Pokémon Wizards, Minecraft, Chanel, Marc Jacobs, Durex či Lego.

  • audio a video - 1254
    textil - 1216
    hračky - 1209
    hodinky - 616
    obuv - 430
    další druhy výrobků - 1569

Problémy i na virtuálním trhu

Inspektoři se zaměřují na tržnice při hranicích s Německem. Tady pravidelně odhalí nejvíc padělků. V součtu s dalšími částmi země zabavili za první tři měsíce letošního roku kontroloři zboží za víc než 16 milionů korun. Počty odhalených imitací teď rostou - a to i na internetu.

Kontroly ČOI v 1Q 2017
Zdroj: ČT24

„Problém pochybných e-shopů se objevuje dlouhodobě, lidé se na nás obracejí průběžně. Lidem přijde buďto nějaký padělek, nebo zboží, které nemá tu kvalitu, kterou očekávali. Přijde jim z Číny, a nikoli třeba z Německa nebo Velké Británie,“ uvedl Ondřej Tichota z Evropského spotřebitelského centra.

Nejvíce zjištění má inspekce stále na tržnicích, ale samozřejmě i v internetových obchodech má jednotlivá zjištění, která napovídají, že se tam prodávají padělky.
Jiří Fröhlich
mluvčí ČOI

Pravomoci kontrolorů se maji posílit. Sněmovnou prošel zákon, díky kterému budou moct vystupovat pod falešnou identitou. V odůvodněných případech se dostanou i do uzamčených prostor. Pokud ho schválí senát a podepíše prezident, mohl by vstoupit v platnost na podzim.