Inspekce nařídila stáhnout sušenou kustovnici. Obsahovala pesticid karbofuran

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zakázala uvádět na trh sedm tun sušeného ovoce goji z Číny, známého též jako kustovnice čínská. Testy u dodávky prokázaly kontaminaci pesticidy ze skupiny karbofuranů, které jsou v EU pro jejich nežádoucí účinky zakázané.

Sušené ovoce goji s pesticidy
Zdroj: SZPI

Inspektoři odebrali nevyhovující vzorek v pražské provozovně společnosti Diana Company, která je i dovozcem potraviny do České republiky. Kromě 161 odběratelů v Česku má podle inspekce i deset odběratelů v Rakousku a Maďarsku.

Společnost nyní musí všechny své odběratele informovat a zajistit stažení závadné šarže z trhu. Inspekce zároveň s dovozcem zahájí správní řízení o uložení pokuty.  

Karbofuran se používal jako silný insekticid

Potravina stažená z prodeje má název GOJI GRADE A – sušené ovoce jednodruhové, označené dobou minimální trvanlivosti do 7. 10. 2018. Označení šarže: LOT: PFT16080, dodavatel: QINGDAO PERFECT IMPORT & EXPORT CO. LTD, ROOM 2201, UNIT 2, BUILDING 3, NO.7B SHANDONG ROAD, QINGDAO, Čína.

Karbofuran byl dříve používaný jako silný insekticid. Do roku 2008 se v České republice prodával pod názvem Furadan ve formě postřiku a granulí. Pro nežádoucí účinky ho ale Evropská unie od roku 2008 zakázala.