Vše zvládáme a růst státního dluhu máme pod kontrolou, uvedl čínský premiér

Čína má finanční rizika pod kontrolou a je schopna splnit i cíle hospodářského růstu plánované na letošní rok. Na zasedání Světového ekonomického fóra (WEF) v Ta-lienu na severovýchodě Číny to v úterý prohlásil čínský premiér Li Kche-čchiang. Připustil ale, že udržet svižné tempo růstu hrubého domácího produktu (HDP) i dlouhodobě nebude snadné.

Premiér také podle agentury Reuters řekl, že ve druhém čtvrtletí se objevilo několik podnětných faktorů a že hospodářství je stabilní. Za jeho pilíř pak označil domácí spotřebu. Prohlásil také, že Čína podporuje volný obchod a bude dodržovat své závazky v boji proti změně klimatu.

Peking předpokládá, že hospodářský růst Číny se letos bude pohybovat kolem 6,5 procenta, a mírně tak poleví proti růstu o 6,7 procenta loni. Růst za loňský rok byl přitom nejpomalejší za 26 let.

Předseda čínské vlády se také snažil rozptýlit obavy z rychlého růstu státního dluhu od vypuknutí finanční krize v roce 2008, což analytici považují za největší hrozbu pro čínskou ekonomiku. Ta je druhá největší na světě. Agentura Moody's kvůli dluhu v květnu snížila Číně rating a Mezinárodní měnový fond (MMF) na Peking v červnu apeloval, aby bezodkladně zakročil a dostal dluh pod kontrolu.

Čínský premiér ale prohlásil, že navzdory určitým finančním hrozbám je Čína schopna zadlužení i systémová rizika zvládnout.

Identifikovali jsme rizika v některých sektorech a máme je vesměs pod kontrolou. Podnikli jsme účinné kroky, abychom je definovali včas.
Li Kche-čchiang
čínský premiér

Plánovaný hospodářský růst je podle něj Čína schopna dodržet. Přislíbil ekonomiku více otevřít soukromému podnikání, a to i zahraničním firmám. Přitom jak domácí, tak zahraniční firmy by měly mít stejné podmínky. Žádná konkrétní opatření ale premiér nezmínil.

  • Čína od roku 2008 používá v hojné míře úvěry ke stimulaci hospodářského růstu. 
  • Nevládní dluh vyjádřený jako podíl na HDP tak ze 170 procent v roce 2008 loni vystoupil odhadem na 260 procent, uvedla agentura AP.

Někteří ekonomové si myslí, že Čína bude potřebovat masivní finanční pomoc. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) už loni v září varovala, že kvůli nepřiměřenému růstu dluhů může země do tří let spadnout do finanční krize. 

Vydáno pod