Naši hackeři nebudou krást vaše obchodní tajemství, dohodly se Čína a Kanada

Čína a Kanada se zavázaly, že proti sobě nebudou provádět státem financované kybernetické útoky, jejichž cílem by byla krádež obchodního tajemství a dalších důvěrných podnikatelských informací. Výzvědných služeb se dohoda netýká, uvedla agentura Reuters.

Dohoda byla uzavřena 22. června na jednání kanadského bezpečnostního poradce Daniela Jeana a představitele čínské komunistické strany Wanga Jung-čchinga.

„Je to téma, kterého se před třemi, čtyřmi lety (Peking) v rozhovoru ani nedotkl,“ řekl nejmenovaný kanadský vládní úředník listu Globe and Mail, který o dohodě informoval jako první.

Ani jedna z vlád (Číny a Kanady) nebude provádět ani vědomě podporovat kybernetické krádeže intelektuálního vlastnictví včetně obchodních tajemství a jiných důvěrných podnikatelských informací s cílem získat konkurenční výhody pro své společnosti a komerční sektor.

Některé státy včetně USA už delší dobu obviňují čínskou vládu, že sponzoruje hackerské útoky na firmy ve snaze získat citlivou zahraniční technologii. Čína tato nařčení odmítá s tím, že je sama obětí těchto útoků. Se Spojenými státy Peking podepsal podobnou dohodu v roce 2015.

V Číně začal v červnu platit nový zákon o kybernetické bezpečnosti. Řada světových technologických firem ho už kritizovala, protože zákon je nejasný a ponechává příliš prostoru k tomu, aby byl volně interpretován čínskými regulačními orgány.