Exekutorské úřady radily, jak se vypořádat s dluhy

Exekutorské úřady radily, jak se vypořádat s dluhy (zdroj: ČT24)

Exekutorské úřady se na jeden den změnily v bezplatné poradny. S velkým zájmem se ale nesetkaly. Třeba do Karviné nepřišel nikdo, přitom jen tam čelí exekuci přes sedm tisíc lidí. Ještě horší je to na Bruntálsku, kdy v některých obcích zabavení majetku hrozí dokonce každému druhému obyvateli.

V Karviné ve čtvrtek ale na dlužníky exekutoři čekali marně. „Jedná se o sociálně slabé osoby a ty nikdy nepřijdou organizovaně,“ vysvětluje exekutorka Simona Kiselová.

O rady lidi volají průběžně. Milionové dluhy musel řešit i šestapadesátiletý Petr z Bruntálu. V poradně mu pomohli zpracovat žádost o osobní bankrot. Do pěti let musí splatit nejméně třicet procent dluhů. „Celá výplata jde pryč, mám stravenky,“ říká Petr. „Spousta lidí do doby, dokud jim chodí upomínky,tak to neřeší. A až se jim objeví exekutor doma, zjistí, co to obnáší a co se děje,“ vysvětluje ředitelka Help-IN Bruntál, Jana Hančilová.

Počet exekucí dle výše vymáhaného dluhu
Zdroj: Exekutorská komora ČR

Ve Václavově se exekuce týkají každého druhého obyvatele staršího patnácti let. Zhruba 80 z celkem 470 obyvatel Václavova má trvalý pobyt na obecním úřadu. Jde o ty, kteří kvůli dluhům přišli o bydlení. „Oni lidi nadělají dluhy třeba i tím, že neumějí hospodařit. Znám spoustu rodin, které opravdu by mohly pracovat, ale ne, oni mají tři čtyři děcka a je to uživí,“ vysvětluje starostka Václavova u Bruntálu Jarmila Pavlíková (ČSSD).

Počet exekucí podle jejich počtu na tytéž osoby
Zdroj: Exekutorská komora ČR

Exekuce se dlouhodobě nedaří ukončovat

Loni byl vývoj podle Exekutorské komory takový, že počet nově nařízených exekucí sice klesl o pět procent, nicméně počet vedených exekucí narostl, a to o deset procent. „Z toho vyplývá, že se dlouhodobě nedaří exekuce ukončovat. Je to dáno i tím, že proti velké části povinných je vedeno několik exekucí najednou,“ konstatuje mediální zástupce komory Kateřina Zoubková.

Ze statistiky dále plyne, že polovina všech vymáhaných dluhů je do částky deseti tisíce korun, jedná se tedy o takzvané bagatelní pohledávky.  Celkový počet osob v exekuci ke konci loňského roku vzrostl na 902 tisíc osob, jde tedy o nárůst o 14 procent oproti předchozímu roku. Na jednu exekuovanou osobu připadalo celkem 5,3 exekucí a téměř polovina ze všech povinných má čtyři a více exekucí, kdy pokračuje také nárůst osob s více jak deseti exekucemi, a to o 21 procent. Nejvíce osob v exekuci pak spadá do věkové kategorie 38–47 let.

A do budoucna by se počet dlužníků, kteří situaci řeší osobním bankrotem, mohl zvýšit o desítky tisíc. Novela insolvenčního zákona by lidem umožnila během sedmi let splatit třeba i méně než třetinu dluhů. Rozhodující má být snaha splácet. Rozhodne ale zřejmě až nová sněmovna. Už od července ale budou moct lidi v žádostech o bankroty zastupovat jen registrované organizace. Stát se tím snaží vytlačit podvodné oddlužovací agentury.

  • Bydlíte mimo místo trvalého bydlište? Kontrolujte poštu i na tomto místě, ať vás zbytečně nic nepřekvapí. To, že si písemnost nevyzvednete, neznamená, že zabráníte jejím následkům. Zákon totiž počítá s tím, že taková zásilka se chová, jakoby vám doručena byla, i když se o ní nedozvíte.
  • Vzali jste si někdy půjčku? Chcete mít jistotu, že nemáte dluhy? Pokud víte, že jste si někdy v minulosti vzali půjčku, kontaktujte toho, kdo vám půjčil, a pokuste se zjistit, že je vše doplaceno. Jezdíte MHD? Obraťte se na Dopravní podnik, aby Vám sdělil, zda neeviduje na vaše jméno nezaplacenou pokutu.
  • Preventivně si na České poště nechte vyhotovit výpis z Centrální evidence exekucí. Zde se však evidují pouze pravomocně zahájené exekuce.
  • Bydlíte v domácnosti s partnerem, který má exekuci? Schovávejte si, pokud je to možné, smlouvy a účtenky od věcí, které patří vám. Kdyby exekutor sepsal tyto věci do soupisu majetku v rámci exekuce partnera, můžete požádat o vyškrtnutí ze soupisu, budete však muset doložit, že jsou věci vaše.
  • Dozvěděli jste se, že je na vás vedená exekuce? Přebírejte poštu, pokuste se získat všechny listiny, které se exekuce týkají a které jste nepřevzali. Komunikujte s úřadem exekutora včas. Předejde se tak nepříjemnostem. Navíc se s exekutorem lze domluvit na podmínkách uhrazení dluhu, které pro vás budou únosnější.
  • Dozvěděli jste se, že k vám přijde exekutor sepsat nebo zabavit majetek? Určitě buďte u toho. Pokud nebudete doma, exekutor může i tak vstoupit do vašeho obydlí. S exekutorem spolupracujte a úkonům exekutora nebraňte. Trvejte na tom, aby všechny vaše připomínky zapsal do protokolu.
  • Vlastníte nemovitost a z výpisu z katastru nemovitostí jste zjistili, že je vedena exekuce? Kde zjistíte víc? Na listu vlastnictví si zjistěte, který exekutor je pověřen vedením exekuce. Exekutora pak kontaktujte, nebo se dostavte na exekutorský úřad a informujte se o stavu řízení. Seznam exekutorů a jejich úřední hodiny naleznete na webovém
    portálu Exekutorské komory ČR, www.ekcr.cz, a to v sekci seznamy.
  • Dlužíte na výživném a partner podal návrh na zahájení exekuce? Na co se mám připravit? Jak exekuci ukončit? V první řadě začněte s exekutorem i partnerem/partnerkou komunikovat. Pokuste se doplatit to, co doposud dlužíte, a následně se pokuste platit pravidelné platby výživného. Pokud jde o výživné na nezletilé dítě, vyhnete se tak i případnému trestnímu stíhání. Zároveň, budete-li pravidelně spolehlivě platit, můžete později požádat o zastavení exekuce a náklady se tak sníží.
  • Co potřebujete k tomu, abyste mohli vymáhat pohledávku prostřednictvím soudního exekutora? Nejprve si vyberete soudního exekutora a u něj podejte návrh. K tomu musíte mít tzv. exekuční titul – nejčastěji to bude například rozsudek, ve kterém soud nařídil vašemu dlužníkovi zaplatit. Návrh podáte u exekutora, ten zajistí, aby byl pověřen soudem, a následně zahájí úkony k vymožení pohledávky.
  • Přišla vám první výzva od exekutora? Co dělat, aby vás to moc nestálo? Pokud vám bylo doručeno vyrozumění o zahájení exekuce spolu s výzvou ke splnění, doporučujeme částku uhradit do 30 dnů, protože vám budou účtovány mnohem nižší náklady exekuce. V každém případě začněte s exekutorem komunikovat. Není na to sice nárok, ale pokud budete spolupracovat, je možné dohodnout se na postupném splácení dlužné částky.
  • Je možné využít služeb online poradny: www.ekcr.cz každé úterý od 9:00–12:00. Je potřeba k tomu: popsat dotaz, uvést jméno, příjmení a kontakt, dále listiny, které máte k dispozici a které se týkají exekuce, na kterou se chcete zeptat. Pokud nestihnete kamennou ani on-line poradnu, můžete napsat na komora@ekcr.cz nebo praha@ekcr.cz.
Vydáno pod