Distributor krmiv Candy dostal pokutu za dohodu o minimálních cenách

Nejvyšší správní soud potvrdil pokutu 802 tisíc korun od antimonopolního úřadu pro distributora krmiv pro psy a kočky Candy. Sankce je za zakázané dohody s prodejci o minimálních cenách. Už dříve sankci potvrdil i Krajský soud v Brně. Firma se hájila tím, že se bránila konkurenčnímu tlaku.

Candy vydávala obchodní podmínky zavazující distributory k dodržování dohod o cenách krmiv pro další prodej. Společnost existenci dohod u soudu nepopřela. Firma prý dohody s odběrateli uzavírala proto, aby výsledná cena byla „poctivá“ a byly v ní zohledněny náklady.

Jednání společnost označila za nutnou obranu v situaci na trhu, kdy na ni tlačily konkurenční firmy Samohýl, Noviko a Almika. Kdyby nezasáhla, musela by prý kvůli konkurenčnímu boji skončit.

K porušení zákona došlo podle ÚOHS v letech 2010 až 2012

Candy je distributorem krmiv pro psy a kočky značek Nutram, K-9, Feline a Candie's. Krmiva distribuuje přímým prodejem koncovým spotřebitelům prostřednictvím svého internetového obchodu, dodávkami do maloobchodních prodejen a dále pomocí velkoobchodních prodejců - svých registrovaných distributorů.

Podle antimonopolního úřadu společnost porušovala zákon v letech 2010 až 2012. Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže vadily dohody o minimálních cenách. Firma vydávala obchodní podmínky, ve kterých zavazovala své registrované distributory k dodržování dohod o cenách krmiv pro další prodej, přičemž distributoři tyto dohody akceptovali.

Porušení zákona se údajně týkalo také dohod s provozovateli internetových obchodů, kteří rovněž přistoupili na žádosti Candy ohledně navýšení cen krmiv.