Zaměstnanci bratislavské továrny Volkswagen pokračují ve stávce

Druhým dnem pokračovala ve středu stávka zaměstnanců bratislavské továrny německé automobilky Volkswagen, kterou chtějí odbory přimět tohoto největšího soukromého zaměstnavatele na Slovensku k výraznějšímu zvýšení platů více než 12 tisíců pracovníků firmy. Výroba v podniku je nadále omezena. Odpoledne se vedení firmy sešlo se zástupci odborů; schůzka ani po čtyřech hodinách zatím neskončila.

Časově neomezenou stávku odbory ve slovenské divizi Volkswagenu odstartovaly v úterý poté, co firma odmítla návrh na zvýšení platů zaměstnanců o 16 procent. Odborová organizace zase nesouhlasila s nabídkou podniku na postupný růst mezd o zhruba devět procent.

Mluvčí společnosti Volkswagen Slovakia Lucia Kovarovičová Makayová řekla, že stejně jako v první den stávky společnost vyrábí malá vozidla, mezi která patří také vozidla Škoda Citigo. Naopak protestní akce ochromila produkci sportovně-užitkových vozidel, jako například Volkswagen Touareg a Audi Q7.

Společnost dříve uvedla, že v úterý nastoupilo do práce 3500 zaměstnanců. Podle odborů se do stávky nemohli zapojit například zaměstnanci, kteří pracují ve slovenském Volkswagenu prostřednictvím pracovních agentur, a také ani pracovníci ze sesterského závodu Audi Hungaria, již od loňska vypomáhají bratislavské továrně Volkswagenu překlenout nedostatek zaměstnanců.

Průměrný měsíční plat pracovníků Volkswagenu na Slovensku bez zahrnutí mezd managementu a po započítání příspěvků a bonusů činí zhruba 1800 eur (47 160 korun), tedy asi dvojnásobek průměrné mzdy v zemi pod Tatrami. Podle vedení slovenského Volkswagenu ve srovnání s Českem, Maďarskem a Polskem právě na Slovensku pobírají zaměstnanci skupiny nejvyšší platy.