Živnostenský list na tři dny. Poskytovatelé úvěrů obcházejí zpřísněné podmínky

Události ČT: Půjčky proti živnostenskému listu obcházejí zákon o spotřebitelském úvěru (zdroj: ČT24)

Od loňského prosince platí zákon o spotřebitelském úvěru, který měl lidem s potížemi při splácení ztížit přístup k půjčkám. Zároveň poskytuje dlužníkům vyšší ochranu před praktikami nebankovních společností. Ty ale našly způsob, jak normu obejít. Peníze totiž půjčují na živnostenské oprávnění, protože zákon se na půjčky pro podnikatele nevztahuje.

Většina nebankovních úvěrových poskytovatelů z trhu zmizela. Původně bylo v Česku okolo 60 tisíc nebankovních poskytovatelů úvěrů. Poté, co zákon o spotřebitelském úvěru začal platit, požádalo ČNB o licenci pouze 109 firem tohoto typu.

V důsledku zákona si firmy musí klienty důkladně prověřovat. Ovšem právě tuto povinnost podnikatelské úvěry místo spotřebitelských obcházejí, protože se na ně vztahují jiná pravidla prověřování. Dalším trikem je podle poradenských společností třeba časté zasílání upomínek, které někteří poskytovatelé zpoplatní třeba i pěti sty korunami za jednu.

Živnostníkem jen tři dny

Vedoucí poradny pro lidi v nouzi Remedium Kristýna Schreilová popisuje případy svých klientů, kteří přišli do společnosti a bylo jim řečeno, že podmínkou půjčení peněz je předložení živnostenského oprávnění. „Klient si tedy došel na živnostenský odbor, zřídil si za tisícovku živnostenské oprávnění, došel s ním zpátky do společnosti a ta mu půjčila peníze,“ přibližuje praxi Schreilová.

Pracovníci poradny se setkali i s případy, kdy jejich klienti měli živnostenské oprávnění jen na tři dny. Za tu dobu se jim podařilo získat půjčku, na kterou by jinak nikdy nedosáhli.

Rozhoduje účel úvěru, konstatuje ministerstvo financí

Podle ministerstva financí ale musí být jasně prokazatelné, že půjčky jsou poskytovány skutečně na podnikání. „Spotřebitelským úvěrem totiž není úvěr určený tím, jestli někdo uzavře úvěr na IČO nebo jako soukromá osoba. Ale díváme se na podstatu, tedy na co je úvěr poskytnut,“ upozorňuje zastupující náměstkyně ministra financí Milena Hrdinková.

Někteří poskytovatelé půjček prověřují mimo jiné i podnikatelskou historii žadatelů. Nejdou například pod limit méně než půlroční platnosti živnostenského oprávnění.

Vydáno pod