Firmu ČKD Praha DIZ chce reorganizovat nový majitel, současný ředitel Robert Wolf

Novým majitelem strojírenské společnosti ČKD Praha DIZ se stal generální ředitel a předseda představenstva firmy Robert Wolf. Pro podnik, který je od loňského září v úpadku, je podle něj připraven návrh na reorganizaci. ČKD Praha DIZ dosud podle dostupných informací patřila podnikateli Petru Speychalovi.

„Stal jsem se stoprocentním akcionářem společnosti,“ uvedl Wolf. Nevyloučil, že za transakcí stojí investor. „Co se týče osoby investora, nemohu a nechci prozatím sdělit žádné informace,“ uvedl na dotaz agentury ČTK.

Úpadek ČKD Praha DIZ loni v září prohlásil pražský městský soud. Na pondělí 26. června je u soudu naplánováno přezkoumání více než 500 přihlášených pohledávek, po kterém bude následovat schůze věřitelů. Ta by měla rozhodnout o způsobu řešení úpadku, možný je konkurz nebo reorganizace.

„Ve čtvrtek minulého týdne byl insolvenčnímu soudu zaslán rozsáhlý návrh na reorganizaci společnosti. S tímto návrhem v současné době podrobněji seznamuji věřitele,“ uvedl v pondělí Wolf.

V sídle firmy loni v polovině května zasahovala protikorupční policie, média tehdy psala, že ČKD Praha DIZ dluží na daních 791 milionů korun. Kvůli podezření z daňových podvodů byly následně firmě obstaveny bankovní účty. Podle Wolfa je nyní podnik paralyzován zásahem státu s cílem firmu zlikvidovat. 

Můj cíl je v současnosti jasný. Znovuzrození společnosti a nastavení parametrů pro další činnost a reorganizaci ČKD Praha DIZ.
Robert Wolf
generální ředitel a předseda představenstva ČKD Praha DIZ

ČKD Praha DIZ vedla spor s pražským magistrátem o platby za práce na tunelu Blanka. Arbitrážní soud loni v srpnu rozhodl, že Praha firmě požadovaných zhruba 1,7 miliardy korun nemusí zaplatit.

„Určitě se budu snažit o narovnání vztahů s Prahou a ukončení sporů, které nepřinesly nic dobrého Praze, ani ČKD,“ uvedl k tomu Wolf.

Strojírenská ČKD Praha DIZ je jednou z firem holdingu ČKD Group. V roce 2013 společnost utržila téměř 3,6 miliardy korun a vykázala čistý zisk přes 62 milionů korun.