Jen písmena a žádné plusy. Energetické štítky budou přehlednější

UDÁLOSTI: Evropský parlament schválil novou podobu energetických štítků domácích spotřebičů (zdroj: ČT24)

Pro všechny spotřebiče stejné a bez „plusů“ budou energetické štítky. Jejich novou podobu schválil Evropský parlament, Unie se tak snaží systém zpřehlednit. Kvůli nesouhlasu členských zemí ale zákazníci nebudou mít nárok na odškodnění v případě špatného značení.

Štítky ukazující energetickou náročnost spotřebičů se zaváděly od roku 2001 postupně. Nejprve bylo možné jejich prostřednictvím srovnávat velké spotřebiče jako ledničky nebo pračky, až později se objevily i na televizorech nebo vysavačích. A u každého druhu spotřebiče znamená totéž písmeno něco jiného.

Kdo si totiž koupí vysavač kategorie A, měl by mít skutečně nejúspornější výrobek na trhu. Kdo ale sáhne po televizoru s tímtéž označením, dostane výrobek až čtvrté třídy – tedy něco jako vysavač kategorie D. Stejně jako u ledniček nebo praček totiž ještě existují tři třídy A doplněné znaménky +. Ledničky se přitom prodávají už jen výhradně s „plusy“. „V oblasti bílé techniky se nejvíce prodávají spotřebiče v kategorii A+++,“ řekl mluvčí internetového obchodu Mall.cz Jan Řezáč.

Energetické štítky spotřebičů
Zdroj: ČT24/Uspornespotrebice.cz

Podle ředitele poradenské společnosti SEVEn Juraje Krivošíka je to sice důkaz pokroku, jak se snižuje energetická náročnost spotřebičů, jenomže spotřebitele nynější systém spíše mate. „Rozdíl mezi A jedno, dvě nebo tři plus není tak zjevný,“ podotkl.

Podle směrnice, kterou schválil Evropský parlament, by se hodnocení mělo vrátit ke škále A až G bez dodatečných plusů. Tak by to také mělo zůstat, kritéria pro zařazení do jednotlivých kategorií by se měla postupně aktualizovat, aby se již nemusela vrátit praxe „plusů“.

Europoslanci také chtějí, aby nové štítky obsahovaly odkaz na databázi výrobků. Spotřebitelé by je mohli porovnat online. Podle poslankyně Martiny Wernerové může „správné značení ušetřit každé domácnosti až 500 eur v ročních výdajích za energie“. 

Nové štítky by mohly přijít koncem roku 2019. Přechodně ale asi budou platit i ty současné.