Řecko nemá nový úvěr jistý. Zablokováním hrozí Španělé

Ministři financí zemí eurozóny by mohli zablokovat nově schválenou půjčku pro Řecko, prohlásil španělský ministr hospodářství Luis de Guindos. Zajištění úvěru podmiňuje tím, že Atény poskytnou imunitu představitelům privatizační agentury ze Španělska, Itálie a Slovenska obviněným v Řecku v roce 2015 ze zpronevěry. Eurokomisař Pierre Moscovici ale míní, že se věc vyřeší a úvěr bude vyplacen.

Důvodem obvinění tří úředníků privatizační agentury bylo zadržení plateb úroků a porušení povinností při prodeji a zpětném pronájmu 28 budov ve vlastnictví státu.

„Nebude-li situace těchto tří odborníků definitivně vyřešena, euroskupina výplatu úvěru zablokuje,“ prohlásil de Guindos, jehož citovala agentura Reuters. Euroskupinu tvoří ministři financí zemí eurozóny.

Eurokomisař pro hospodářské a měnové otázky, daně a cla Pierre Moscovici si je problému vědom a tvrdí, že bude vyřešen. Jednat o něm chce příští týden během návštěvy Španělska. „Neměli bychom to dramatizovat, výplata úvěru se uskuteční a současně najdeme řešení problému,“ řekl Moscovici. Reuters podotkl, že ministři zemí eurozóny stojí v této věci za Španělskem a ostatními dvěma státy.

Člen německé vládní strany žádá projednání půjčky v parlamentu

Olej do ohně přilil také vlivný člen německé vládní sociální demokracie Johannes Kahrs požadavkem, aby půjčka pro Řecko byla projednávána v parlamentu. Argumentuje tím, že rozhodnutí Mezinárodního měnového fondu (MMF) připojit se k dohodě a současně odložit výplatu vlastního příspěvku je natolik velkou změnou ujednání, že vyžaduje souhlas celého německého parlamentu.

Německý ministr financí Wolfgang Schäuble však tuto debatu považuje za zbytečnou. Prohlásil, že podle jeho názoru dohoda nijak zásadně změněna nebyla a že o tom, zda je, nebo není nutný souhlas celého parlamentu, by měl rozhodnout rozpočtový výbor.

Uvolnění peněz i zapojení MMF

Ministři financí zemí eurozóny ve čtvrtek schválili uvolnění úvěru 8,5 miliardy eur (223 miliard korun) z třetího záchranného programu pro Řecko. MMF současně oznámil, že poskytne Řecku nový záložní úvěr, čímž obnoví svou finanční pomoc této zadlužené zemi. Šéfka fondu Christine Lagardeová řekla, že vedení fondu navrhne, aby nový úvěr pro Řecko v zásadě schválil, velikost půjčky ale neuvedla.

„Jsem rád, že mohu oznámit, že jsme dosáhli dohody, a to v oblasti řešení dluhu, plnění podmínek a také zapojení Mezinárodního měnového fondu,“ prohlásil šéf euroskupiny Jeroen Dijsselbloem.

Řekové plní veškeré ekonomické podmínky, aby peníze dostali.
Jaroslav Brychta
analytik XTB

Peníze potřebují Atény nutně k umoření zhruba sedmi miliard eur. Splatnost dluhu totiž vyprší už v červenci. Bez pomoci by ho zaplatit nedokázaly. Země, která je už sedmý rok v dluhové krizi, se chce přitom ještě letos vracet na trh s dluhopisy.

„Tahle dohoda nám dává jistotu, že pokud Řecko bude dodržovat podmínky, pokud bude pokračovat v růstu, budeme schopní opustit záchranný program do konce roku 2018,“ uvedl řecký ministr financí Euklidis Tsakalotos.