Z evropských fondů opravujeme školy, ale eura se bojíme, kritizuje ekonom Sedláček

Ekonom Sedláček v pořadu Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

Neschopnost se jednou pro něco rozhodnout a jít za tím, to Českou republiku „šíleně ekonomicky brzdí“,  uvedl v pořadu Interview ČT24 ekonom Tomáš Sedláček. Reagoval tím na současnou diskusi, zda přijmout euro. Podle něho Česko řeší otázku, kterou již má dořešenou.

Podle Sedláčka debata začala v roce 2003, protože byla součástí referenda o vstupu do Evropské unie (2004). Od té doby se zavedení eura stále řeší dokolečka, poznamenal ekonom. 

Zdůraznil, že Česko mohlo mít společnou evropskou měnu stejně, nebo dokonce dříve než Slovensko (2009). „Byli jsme ekonomicky připravenější než Slovensko, čísla tady byla lepší než na Slovensku,“ řekl. 

Euro - příjetí
Zdroj: ČT24

Moderátorka připomněla výrok bývalého ministra financí Andreje Babiše (ANO), že „eurozóna byl ekonomický projekt, stal se politickým. A já nechci ručit za řecké dluhy, za italské banky, nechci být součástí tohoto systému, protože to nám nic dobrého nepřinese.“ 

Sedláček odmítl názor, že nám euro nic dobrého nepřinese. To, zda budeme ručit za cizí dluhy, záleží podle něho na tom, jak se bude „strukturovat euroval“, tedy záchranný fond.

Ekonom v této souvislosti naopak zdůraznil myšlenku Evropské unie pomáhat si v nouzi. „Ta evropská myšlenka je v tom, že si budeme navzájem pomáhat, a když někdo upadne, že ho tam nenecháme, nebo mu neurychlíme jeho trápení“.  

Chování Česka charakterizoval, jako „plivání partnerům do obličeje“. Podle něho Česká republika svým partnerům nepomáhá, „dělá si z nich srandu“, a přitom využívá strukturální fondy, které jsou vlastně také nespravedlivé.

„Proč by měli němečtí a řečtí daňoví poplatníci dávat peníze na české školky či třeba na obnovu českých vesnic?“ ptá se Sedláček. Takovéto krátkodobé myšlení označil jako něco, co v dlouhodobém období Českou republiku poškozuje.

Sedláček uvedl, že takto se podle něho politika nedělá. Domnívá se, že se pak může stát – „ a bohužel se zdá, že se ta chvíle blíží“ – že nám ostatní evropští partneři řeknou, ať je neobtěžujeme a jdeme si hrát svoji hru, když nechceme hrát tu jejich, o kterou jsme přitom dříve měli zájem. 

Česku se pak také může podle Sedláčeka přihodit, až se nebude schopno rozhodnout, do jaké Evropy chce vstoupit – do rychlé či pomalé – že zůstane v té pomalé. 

A to bude největší a nejhůře odstranitelná ekonomická chyba na generace, kterou si můžeme udělat“.
Tomáš Sedláček

V pořadu Interview ČT24 Sedláček hodnotil také současnou vládu. Dal by jí známku 3, přičemž politické hodnocení by bylo horší než ekonomické. Česko podle něho ztratilo kredibilitu v očích zahraničních partnerů. 

„Máme stále liknavější postoj k EU, ale i k euru, k běženecké krizi se také chováme, jako by se nás to netýkalo. Tato vláda neudělala nic, z čeho by si člověk sednul na zadek,“ řekl Sedláček. Podotkl také, že vláda mohla změnit fungování státní správy, což se však nestalo. 

Schodek rozpočtu na příští rok (50 miliard korun) označil za neopodstatněný. Domnívá se, že schodek veřejných financí je opodstatněný jen ve velice extrémní situaci. „Vládu bychom měli hodnotit podle toho, jak snižuje dluh, což se nějak razantním způsobem neděje,“ řekl. Je přesvědčen, že je čas na vyrovnaný rozpočet.