Deutsche Bank zaplatí 170 milionů dolarů kvůli sazbě EURIBOR

Největší německá bankovní společnost Deutsche Bank se dohodla, že zaplatí 170 milionů dolarů (čtyři miliardy korun) za urovnání žaloby investorů, podle které ve spolupráci s dalšími bankami manipulovala s úrokovou sazbou EURIBOR. Vyplývá to podle agentury Reuters ze soudních dokumentů. Dohodu o urovnání ještě musí schválit americký soud.

Podobné dohody již dřív uzavřely britské banky Barclays a HSBC Holdings. Firmu Barclays bude urovnání stát 94 milionů dolarů a HSBC zaplatí 45 milionů dolarů. Tyto dohody již získaly předběžný souhlas soudu.

Sazba EURIBOR je evropskou obdobou londýnské mezibankovní sazby LIBOR. Od těchto sazeb se odvozují úroky u milionů finančních transakcí v eurozóně a ve světě v hodnotě stovek bilionů eur.

Investoři vznesli vůči bankám obvinění, že v období od června 2005 do března 2011 se sazbou EURIBOR manipulovaly, aby dosahovaly zisků na jejich úkor. Deutsche Bank v rámci dohody o urovnání nepřiznala žádné pochybení. Mluvčí banky odmítl k této kauze poskytnout další podrobnosti, napsala agentura DPA.

Deutsche Bank se v posledních letech potýkala s vysokými náklady na řešení právních sporů. Podle agentury Reuters tyto náklady od roku 2009 překročily 15 miliard eur (zhruba 392 miliard korun). Koncem loňského roku se banka například dohodla s americkým ministerstvem spravedlnosti, že zaplatí 7,2 miliardy dolarů kvůli praktikám při prodeji hypotečních cenných papírů před finanční krizí z let 2007 až 2009.