T-Mobile a Vodafone už snížili roamingové ceny. O2 se přidá ve čtvrtek

Sbohem drahému roamingu. Zákazníci T-Mobile a Vodafone už v EU mohou volat za stejné ceny jako doma (zdroj: ČT24)

Od neděle už mohou zákazníci operátorů T-Mobile a Vodafone volat v rámci roamingu v zemích Evropské unie za stejné ceny jako doma. Nejzazší termín pro změnu stanovila Evropská komise na 15. červen, k tomu datu plánuje upravit ceny i poslední z největších mobilních operátorů v Česku O2. Stejné ceny se týkají i datových služeb a předplacených karet.

Poplatky za roaming končí, tedy v mantinelech Evropské unie. „Pokud by operátor nedodržoval toto nařízení, je to nařízení Evropské komise, potom se vystavuje riziku sankce,“ podotýká mluvčí Českého telekomunikačního úřadu Martin Drtina.

Operátoři čekají, že Češi budou po telefonu sahat v zahraničí častěji. O kolik se využívání roamingových služeb zvýší, si ale zatím netroufají odhadnout.

„Do provozu se promítá nejen ochota službu využívat, ale i to, jak zákazníci budou cestovat za hranice. Na to má vliv jak bezpečnostní, tak ekonomická situace,“ uvedla mluvčí T-Mobilu Martina Kemrová. Loni provolali jejich zákazníci po celém světě 79 milionů minut a přijali 105 milionů minut hovorů.

Jaké budou ztráty? Virtuální operátoři se obávají, že by je to mohlo zlikvidovat

Malí čeští virtuální operátoři se ale změny obávají a na Český telekomunikační úřad zaslali žádost o výjimku z evropské směrnice. Podle nich by konec roamingových poplatků mohl být pro ně likvidační. Se ztrátami ale počítají i velcí hráči.

„Dá se předpokládat, že tato regulace se projeví negativně do našich výnosů. Já si netroufám odhadnout žádné číslo,“ řekla mluvčí O2 Lucie Pecháčková.

Podle ministra průmyslu a obchodu Jiřího Havlíčka (ČSSD) se zdá, že čeští operátoři nechystají žádné „pasti“ na spotřebitele. „Tedy že si operátoři nebudou chtít kompenzovat zrušení roamingu zdražením nebo přesunutím nákladů na jiné služby,“ uvedlHavlíček.

O faktickém zrušení roamingu rozhodla EU už loni. Součástí opatření jsou stropy pro velkoobchodní ceny, které mají umožnit, že operátoři budou zákazníkům nabízet roaming bez příplatků a zároveň nebudou muset zvyšovat domácí ceny.