Když české nejsou české. Prodej jahod letos skrývá více nepoctivosti než dříve

Události: Kontroly prodejců jahod (zdroj: ČT24)

Nepoctivých prodejců jahod přibývá. Aspoň to tak vyplývá z kontrol potravinářské inspekce. Zatímco v roce 2014 našly problémy v méně než třetině případů, v letošní sezoně to bylo skoro ve čtyřiceti procentech. Nyní i kvůli slabší úrodě vyrážejí kontroloři do terénu častěji. A zaměřují se také na další ovoce a zeleninu.

Ten stánek okamžitě přitáhl pozornost kontrolorů. 

„U fazolek chybí země původu, u hrášku chybí země původu, u paprik by měla být uvedena i třída jakosti,“ vypočítávají. Podobný problém je i u ovoce. Brigádnici tak začíná perné dopoledne. Chybějící údaje musí doplnit. Mezitím inspektoři zkoumají kvalitu zboží: dívají se, jestli na něm není plíseň nebo hniloba. 

Kontrola na tržišti
Zdroj: ČT24

 Inspektoři se v současné době zaměřují především na sezonní ovoce. To tuzemské totiž bylo na jaře poškozeno velkými mrazy a na trhu nyní chybí. Taková situace může motivovat nepoctivé prodejce, aby nabízeli ovoce dovezené ze zahraničí jako tuzemské, naznačuje mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce Pavel Kopřiva. 

„Jedná se samozřejmě o podvod a inspekce to bude důsledně potírat,“ dodává.

Podle Kopřivy je země původu u čerstvého ovoce pro spotřebitele zásadní údaj.

„Velká část spotřebitelů preferuje tuzemské ovoce z toho důvodu, že bylo sklizeno v době vrcholné zralosti. Má tedy maximální jakost a optimální nutriční hodnoty. Na rozdíl od ovoce, které přejíždí přes polovinu kontinentu, velmi pravděpodobně bylo sklizeno před optimální dobou zralosti a následně dozrávalo ve zrárnách,“ doplnil Kopřiva. Kromě země původu musí být u ovoce označen druh, jakost a jednotková cena.

A opravdu pochází z toho pole?

Kontroloři se zaměřují i na to, zda zkoumané jahody skutečně pocházejí z deklarovaného pole a uváděně jahodárny.

„Existuje řada případů, kdy prodavači uvádějí, že jsou jahody od nás z Kunratic a není to pravda,“ poznamená v této souvislost Michal Jakoubek z Kunratické jahodárny. 

Vydáno pod