Polská konkurence sráží produkci žampionů a hlívy v Česku. Největší pěstírna hlívy ústřičné v Kojátkách na Vyškovsku dokonce zvažuje, jestli se vyplatí v produkci pokračovat.
Pěstitelé hub jsou pod stále větším tlakem levné konkurence z Polska
Rudolf Ryzner ví velmi dobře, co houby potřebují. Pěstuje je už 50 let. Nejdříve žampiony, pak hlívu. Nyní však zvažuje, že v Kojátkách skončí i s ní.
Při rozhodování, co dál, musí odhadnout, jaký bude odbyt, jaké ceny zboží i jak se bude vyvíjet cena lidské práce. A hlavně, jak vzdorovat konkurenci z Polska, která má od svého státu řadu výhod.
„Stát za ně například platí sociální a zdravotní pojištění. Z těchto důvodů odpadla spousta českých drobných pěstitelů a i velcí pěstitelé jsou v problémech,“ říká předseda Svazu pěstitelů jedlých hub Ivan Jablonský.
S tím se setkává také Jana Mejzlíková, která už pět let podniká „ve farmářských bedýnkách“. Nabízí výhradně lokální produkty a má jen jediného místního dodavatele hlívy. Kdyby zkrachoval, neví, jestli by sehnala nového.
Z desítek velkých pěstíren, které u nás byly v 90. letech, zůstaly jen čtyři, včetně té v Kojátkách.
Ve finančních problémech jsou podle asociace v podstatě všichni tuzemští pěstitelé. Hrozí tak, že označení země původu Česko, po kterém zákazníci nejčastěji sahají, bude v obchodech stále vzácnější.