Tažení proti daňovým kličkám nadnárodních firem sílí. Sedmdesát států podepsalo novou dohodu

Zhruba 70 zemí učinilo další krok v boji proti daňovým trikům nadnárodních společností, kterými se firmy snaží snižovat si své daně. Nová mezinárodní daňová dohoda má upravit mezery v dohodách o dvojím zdanění tím, že zabrání tzv. treaty shoppingu, který umožňuje nadnárodním firmám v rámci podnikání vybírat si jurisdikci nejpříznivější pro jejich platbu daní.

Dohodu podepsaly v pařížském sídle Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) ministři velkých ekonomik světa a očekává se, že v příštích týdnech se k ní připojí i další země.

Nová dohoda je součástí širší snahy vedené OECD, která má zabránit firmám využívat rozdílů mezi daňovými systémy, aby si snížily daňové účty bez porušování zákonů. Nová dohoda nahradí více než 1100 bilaterálních daňových smluv, čili zhruba třetinu smluv podepsaných zeměmi v minulém století, které mají zabránit dvojímu zdanění.

  • Jako treaty shopping je označována situace, kdy subjekt z jedné země založí společnost v druhé zemi a investuje nebo podniká ve třetí. 
  • Ve věku globalizace stále více firem využívá transakce přes třetí země kvůli snížení daní.

Nová smlouva stanovuje minimální standardy, které mají zabránit zneužívání, a definuje zdanitelnou přítomnost společnosti v zemi. Zároveň stanovuje plány pro řešení sporů o dvojím zdanění mezi vládami.

„Zabije to treaty shopping,“ řekl novinářům ředitel pro daňovou politiku OECD Pascal Saint-Amans.

Mezi signatáři je většina velkých ekonomik a zemí známých jako centra pro treaty shopping, jako jsou Nizozemsko, Belgie, Seychelly a Singapur. Signatářem nejsou Spojené státy, Saint-Amans však uvedl, že to není znepokojující, protože bilaterální smlouvy USA mají vysokou kvalitu.

Státy, které podepsaly dohodu, ji musí ještě ratifikovat. To znamená, že na firmy začne mít dohoda přímý vliv zřejmě nejdříve v příštím roce, napsala agentura Reuters.