Automobilky vytvořily loni nový rekord. Jejich tržby poprvé překročily bilion korun

Tržby tuzemských automobilek a dodavatelů dílů loni meziročně vzrostly o 12 procent na rekordních 1,02 bilionu korun. Bilionovou hranici překonaly firmy Sdružení automobilového průmyslu poprvé. Objem exportu stoupl o 11 procent na 865 miliard Kč. Oznámili to v úterý zástupci sdružení.

Prezident sdružení Bohdan Wojnar odhadl, že při započtení výsledků firem mimo sdružení se tržby odvětví pohybovaly kolem 1,2 bilionu korun. „Na začátku roku jsme avizovali, že letošní tempo růstu nemůže být tak silné jako loňský dvouciferný růst. Očekáváme růst okolo pěti až šesti procent,“ dodal.

Každých 23 sekund se v Česku vyrobí jedno auto.
Bohdan Wojnar
prezident Sdružení automobilového průmyslu

Výroba osobních aut loni stoupla o osm procent na 1,344 milionu vozů, rostla přitom ve Škodě Auto, Hyundai i TPCA.

Produkce nákladních aut reprezentovaná Tatrou Trucks stoupla o polovinu na 1326 aut, výroba autobusů klesla o tři procenta na 4388 vozidel. 

 Počet zaměstnanců v automobilovém průmyslu ve firmách AutoSAP vzrostl o 4,5 procenta na 117 948 osob. Nárůst zaměstnanců zaznamenali finální výrobci, dodavatelé i ostatní firmy a organizace. 

Automobilky, jejich dodavatelé i další navázané společnosti podle Vojtěcha Opleštila z PwC těží z rostoucí domácí i zahraniční poptávky. „Další očekávaný nárůst české i světové ekonomiky naznačuje, že i rok 2017 bude pro český automobilový sektor úspěšný. Očekáváme sice výkyvy v produkci související s nástupem nových modelů, celkově však bude i letos zaměření české ekonomiky na automobilový průmysl výhrou,“ podotkl.

  • Průměrná mzda v automobilovém sektoru v roce 2016 vzrostla o 3,7 procenta na 34 820 korun. 
  • Průměrná mzda v dělnických profesích je 28 842 Kč a je tedy o 4,6 procenta vyšší než celková průměrná mzda v ČR.