Revoluce v cestování letadly? Trump chce privatizovat řízení letového provozu

Americký prezident Donald Trump v pondělí představil plán privatizace řízení letového provozu. Jeho cílem je modernizovat zastaralý systém a zlevnit Američanům létání. Bílý dům jej prezentoval v rámci několikadenního zveřejňování iniciativy na modernizaci celé americké infrastruktury. Většina domácích leteckých společností plán podporuje, prosadit jej v Kongresu bude ale pro Trumpa obtížné, uvedla agentura Reuters.

Trump označil svůj plán za „revoluci v cestování letadly“. „To, co navrhujeme, povede ke zkrácení čekací doby, zvýšení efektivnosti přepravy a k daleko méně zpožděním,“ uvedl Trump za přítomnosti zástupců společností American Airlines, United Airlines, Hawaiian Airlines a Southwest Airlines. Tito přepravci jsou zastoupeni ve sdružení Airlines for America, které Trumpův plán schvaluje.

Co udělá Kongres?

Proti privatizaci je naopak společnost Delta Air Lines, která se obává zvýšení nákladů na létání a poukazuje na zvýšená rizika pro národní bezpečnost. Návrh privatizace narazí na značné překážky v Kongresu, kde se proti němu budou stavět nejen paušálně opoziční demokraté, ale zřejmě i někteří republikáni.

Vláda ve zveřejněném dokumentu navrhuje tříleté přechodné období pro přesun dohledu nad řízením letového provozu z Federálního úřadu pro letectví (FAA) na výbor složený ze zástupců aerolinek, odborů a provozovatelů letišť.

Nový orgán by měl respektovat dosavadní pracovní dohody, dispečeři by však přestali být federálními zaměstnanci. FAA dává do systému řízení letového provozu téměř deset miliard dolarů (234 miliard korun) a zaměstnává v něm celkem 28 tisíc pracovníků.