Zájem o alkohol ve světě klesá. Nejvíce se snížila spotřeba piva

Světový trh alkoholických nápojů loni navzdory zesilování růstu globální ekonomiky dál klesal a jejich odbyt se snížil zrychleným tempem 1,3 procenta. Nejvíce zeslábl zájem o pivo, jehož globální spotřeba klesla o 1,8 procenta. Uvedla to ve své poslední zprávě organizace IWSR, která sleduje trendy spotřeby alkoholických nápojů.

Loňské tempo poklesu spotřeby alkoholu bylo mnohem výraznější než v minulých letech. V předešlých pěti letech spotřeba klesala v průměru o 0,3 procenta ročně. Spotřeba vína se snížila jen o 0,1 procenta, zatímco prodej lihovin narostl o 0,3 procenta. Pokračoval trend oživování zájmu o tradiční britský gin, jehož prodej celoročně vzrostl o 3,7 procenta, poznamenala BBC.

Světová ekonomika sice loni podle údajů Mezinárodního měnového fondu rostla rychleji než v minulých letech, útlum nebo recese ale pokračovaly ve stěžejních zemích, jako je Čína, Rusko nebo Brazílie. Prodej piva v Rusku se tak propadl o 7,8 procenta, v Číně klesl o 4,2 procenta a v Brazílii o 5,3 procenta, uvedla ISWR.

V Česku spotřeba piva stagnuje

Výstav českých pivovarů se loni zvýšil o 1,9 procenta na rekordních 20,5 milionu hektolitrů piva a nealka. Domácí spotřeba zůstala 143 litrů piva na hlavu. V dubnu to uvedli zástupci Českého svazu pivovarů a sladoven.

Ačkoliv spotřeba zůstala stejná, o 200 tisíc hektolitrů se zvýšilo celkové množství vypitého piva na 16,4 milionu hektolitrů. Svaz to vysvětluje rostoucím počtem obyvatel Česka. Podle Českého statistického úřadu loni přibylo v ČR zhruba 25 tisíc lidí.

Dalším faktorem byl pozitivní vývoj cestovního ruchu. „V roce 2016 přijelo do České republiky o 2,2 milionu turistů více než v roce předcházejícím, přičemž turisté u nás loni vypili 785 tisíc hektolitrů piva. Vyjádřeno v procentech to značí 19procentní nárůst,“ řekl předseda představenstva svazu František Šámal.

Vydáno pod