Dobeš pomáhal dostat do Prahy agenturu GSA, teď se pokusí získat Evropský bankovní úřad

Česká republika se bude snažit získat sídlo Evropského bankovního úřadu (EBA), které je nyní v Londýně a v souvislosti s brexitem se bude stěhovat. Úsilí o přesun úřadu do Prahy bude mít na starost Karel Dobeš v roli vládního zmocněnce. Podobnou funkci zastával i při jednání o evropské agentuře pro družicovou navigaci GSA, která se nakonec usídlila v českém hlavním městě. Dobeše v pondělí jmenovala vláda.

Zmocněnec by měl zajistit řádný průběh české kandidatury. „Bude zodpovědný za provádění a koordinaci všech aktivit souvisejících s kandidaturou, včetně zajištění a plnění komunikační strategie,“ stálo v materiálu pro ministry. Co nejrychlejší zřízení a obsazení funkce podle něj může zvýšit šance Česka v konkurenci ostatních států, protože se blíží start oficiálních jednání o vystoupení Británie z EU.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) navrhl jmenovat Dobeše i kvůli jeho zkušenostem s kandidaturou na přesun GSA. Za hlavní důvody označil v předloženém materiálu Dobešovu předchozí úspěšnou misi, jeho zkušenosti, kontakty, přehled a kompetence. Zmocněncem pro spolupráci s GSA by měl Dobeš zůstat.

Sedmdesátiletý Dobeš se narodil v Přerově, je ženatý a má dvě děti. Studium sdělovací techniky na ČVUT přerušil kvůli odchodu do zahraničí, kde vystudoval obor počítačová technologie a informatika na Technické univerzitě v Mnichově. Působil i ve Spojených státech, Japonsku a Velké Británii.

Raději bankovní úřad než lékovou agenturu

Úřad, který má v Londýně 159 zaměstnanců a na jehož jednání ročně přijíždí deset až patnáct tisíc lidí, by se měl přestěhovat kvůli odchodu Velké Británie z Evropské unie. Evropská komise na konci března oznámila, že o právo hostit EBA se ucházejí všechny členské státy. Česko by podle Sobotky mohlo mít výhodu díky tomu, že zatím nepřijalo euro.

Česká vláda upřednostnila bankovní úřad před Evropskou lékovou agenturou (EMA), která rovněž sídlí v Londýně. Když vláda na začátku února ze dvou institucí zvolila tu bankovní, tehdejší státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza (ČSSD) uvedl, že Česko má v této oblasti lepší šanci.

EBA byl založen v roce 2011 v reakci na světovou finanční krizi. Působí jako regulátor bankovního sektoru v EU, jeho úkolem je mimo jiné formulovat a koordinovat bankovní pravidla. Kritéria, podle kterých budou sídla unijních agentur vybírána, budou přijata na červnovém jednání Evropské rady. Do konce července členské státy musí předložit svou oficiální kandidaturu.

Vydáno pod