Ruština zní Karlovými Vary zase častěji. Počty ruských turistů vzrostly

Události ČT: Rusové se vrací do Varů (zdroj: ČT24)

Rusové se vracejí do Karlových Varů. Čísla za první čtvrtletí překvapila, když do největších lázní v Česku přijelo téměř o polovinu Rusů víc než za stejné období loni. Může za to lepší ekonomická situace v Rusku.

Karlovarské prameny zase lákají turisty. Do města letos přijelo víc Čechů i Němců, ale cestovní kanceláře nejvíc překvapil návrat Rusů. Jen za první čtvrtletí přijelo do Karlových Varů o pět tisíc Rusů víc než loni.

„Stráví zde nejvíce nocí, průměrná délka pobytu je zhruba 12 dní,“ uvedla ředitelka infocentra Jitka Ettler Štěpánková. Podnikatel z Karlových Varů Sergej Djdacenko si spojuje nárůst počtu ruských turistů s vývojem jejich ekonomiky. „Rubl zase posílil,“ dodal.

Větší zájem o ubytování i lázeňské služby teď pozorují i majitelé karlovarských hotelů. „Nebudu nic zastírat. Ruský klient v Karlových Varech dokáže utratit za svůj pobyt větší peníze než klientela ze západu,“ zmínil manažer v Olympic Palace Karlovy Vary Josef Dlohoš.

Ještě loni některým hotelům kvůli malému zájmu hrozilo, že budou muset propouštět. Teď je situace jiná. Hostům z východu se snaží vyhovět. „Každý den nabízíme dvě ryby, vepřové, hovězí, Rusové mají rádi jehněčí,“ přiblížil Dlohoš.

Město se brání dominanci azbuky

Nálepku ruského města už ale Karlovy Vary zpět nechtějí. Obří nápisy v azbuce v minulosti vadily například německým turistům. Podle mluvčího magistrátu Jana Kopála mohou být jednotlivé jazyky na stejné úrovni. Nic dominantnějšího než čeština.

Jenže město nemá možnost něco takového obchodníkům nařídit. Prosadit změnu zákona se marně snaží už pět let. Musí tak doufat, že sami podnikatelé azbukou nápisy jen doplní.