Stavební firmu OHL ŽS zasáhl propad zakázek. Má rekordní ztrátu 1,5 miliardy korun

Brněnská společnost OHL ŽS, která patří k největším stavebním firmám v Česku, se loni propadla do rekordní ztráty 1,5 miliardy korun. Tržby se snížily na méně než polovinu – na 5,3 miliardy korun.

Vyplývá to z pozvánky na valnou hromadu a doprovodné zprávy představenstva, na něž upozornil server deníku E15. O rok dříve činila ztráta téměř 600 milionů korun. Výrazně se na hospodaření podepisuje podle informací ve zprávě značný propad v získávání zakázek, úsporná opatření vlády a tlak na nízkou cenu.

Brněnská firma patří do mezinárodní skupiny OHL, která má centrálu ve Španělsku.

V současné době se OHL ŽS věnuje například rekonstrukci přehrady Šance na Frýdecko-Místecku. Ta začala v září 2015 a hotova má být v listopadu 2018. Bude stát 438,5 milionu korun a jejím cílem je mimo jiné posílit protipovodňovou ochranu a zajistit spolehlivé dodávky pitné vody. 

Firma se zaměřuje na komplexní realizaci nejrůznějších stavebních děl, jejich modernizaci, rekonstrukci a údržbu. Podle svých stránek se podílela či podílí například na modernizaci železničních koridorů, rekonstrukci železničních stanic, rekonstrukci historické budovy Národního divadla v Praze, na modernizaci dálnice D1 a na výstavbě Velkého městského okruhu v Brně – Královopolského tunelu. Staví i dálnice na Balkáně, v Kazachstánu či Ázerbájdžánu.  

Uvádí o sobě, že chce být „ekonomicky silnou, stabilní a konkurenceschopnou společností s pevným místem mezi pěti největšími českými společnostmi“.