Lesy ČR by se mohly rozrůst o rumunský porost za miliardu

Události ČT: Rumunské hvozdy by mohly přibýt do majetku Lesů ČR. Šlo by o investici až za miliardu (zdroj: ČT24)

Státní Lesy České republiky hledají příležitost k investicím volných peněz za hranicemi. V Česku se jim plocha za 25 let zmenšila o čtvrtinu, a to hlavně kvůli restitucím. Až miliardu korun by tak firma mohla zaplatit za nákup nového porostu v Rumunsku.

Lesy České republiky by do svého portfolia mohly zařadit stromy v Rumunsku jako investici. Podle generálního ředitele Lesů ČR Daniela Szóráda by mělo jít o ucelený majetek v řádu deseti tisíc hektarů. „Odhadujeme, že by se jednalo o cenovou relaci zhruba jedné miliardy korun,“ dodal.

Čeští lesníci se v Rumunsku nejvíc zajímají o smíšené jedlo-bukové porosty s příměsí smrku. Stáří nerozhoduje. Rumunské lesy jsou zatím až o dvacet procent levnější než české, avšak cizí investoři mají náskok a porostů na prodej rychle ubývá.

Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) by byl rád, aby do budoucna Lesy ČR dál výrazným způsobem přispívaly do státního rozpočtu. „Proto o takové akvizici uvažujeme,“ doplnil.

V Česku se lesy shání těžce

Domácí správci lesů přišli za čtvrtstoletí, co podnik existuje, skoro o 500 tisíc hektarů. Hlavně kvůli restitucím, a to včetně církevních, u kterých vydávání parcel ještě pokračuje.

Od loňska tak přikupují i doma, ale není téměř co. „Od loňského roku se nám podařilo vykoupit nebo směnit pouze 571 hektarů lesa,“ přiblížila mluvčí společnosti Eva Jouklová. Velcí vlastníci se podle daňového poradce Jaroslava Váchy lesa nezbavují. „Les je lepší majetek než peníze,“ vysvětlil.

Rizika investic na Balkáně si resort podle ministra zemědělství uvědomuje. Narazil na ně třeba podnik ČEZ v Bulharsku, kde ho obvinili z předražování elektřiny. Firma se brání arbitráží.

Vstup do Rumunska chtějí Češi oznámit tamní vládě. A pak zadat poptávku mezinárodní kanceláři, aby se po vhodných lesích poohlédla, a to nejen kolem hradu hraběte Draculy u Brašova.