Měnový fond půjčí Mongolsku 5,5 miliardy dolarů, aby nastartovalo růst ekonomiky

Mezinárodní měnový fond (MMF) půjčí Mongolsku 5,5 miliardy dolarů (130 miliard korun) na reformy. Ty mají snížit schodek rozpočtu, nastartovat ekonomický růst a snížit závislost na vývozu surovin. Jde o jeden z největších úvěrů v historii fondu v poměru k výkonu ekonomiky.

Během tří let fond uvolní 434 milionů dolarů, další podporu až do výše 3 miliard dolarů zemi poskytnou Asijská rozvojová banka, Světová banka, Japonsko, Jižní Korea a Čína. Mongolští představitelé se zavázali, že zvýší daň z příjmu, z pohonných hmot a další daně a že zvednou věk odchodu do důchodu, píše agentura AP.

Jedná se o jeden z největších programů v historii MMF v poměru k hrubému domácímu produktu.
Neil Saker
zástupce MMF v Mongolsku

Kritici si často stěžují, že podmínky půjček MMF poškozují chudé a brzdí hospodářský růst. Fond se brání, že dohoda obsahuje „významné záruky na ochranu těch, kteří jsou nejzranitelnější“. Jde například o program na podporu dětí a program potravinových poukázek.

Mongolsko v letech 2011 až 2013 zažívalo silný hospodářský růst, který podporoval příliv zahraničních investic a zájem investorů o těžbu nerostných zdrojů. Od loňska je ale země v krizi, za kterou jsou nadměrné výdaje vlády a pokles příjmů z vývozu surovin. Další ránu hospodářství zasadily dva roky po sobě mimořádné mrazy, kvůli kterým uhynuly statisíce kusů dobytka.