Dopadu fenoménu DVB-T2 na diváky i provozovatele se věnovala konference Digimedia

Televizní diváky čeká druhá vlna digitalizace: Poté, co standard digitálního pozemního vysílání nahradil v minulosti analogovou technologii, poslanci ve středu schválili novelu, jež řeší přechod na nový digitální televizní standard DVB-T2. Právě fenomén DVB-T2 a dopad na příjemce televizní produkce i na samotné provozovatele zkoumala jako jedno z témat čtvrteční konference Digimedia. Její dvanáctý ročník pořádala Asociace českých reklamních agentur a marketingové komunikace.

Hned v první části se debatovalo o tom, jak může nový digitální standard pozemního vysílání DVBT-2 ovlivnit televizní trh, divácký zájem či o jeho dalších dopadech. 

Podíl pozemního digitálního televizního vysílání klesne po přechodu na standard DVB-T2 ze současných 60 procent o pět až maximálně deset procent. Uvedl to koordinátor přechodu na DVB-T2 Pavel Dvořák. 

Druhým nejčastějším způsobem televizního příjmu je v současné době satelit, který využívá asi 27 procent domácností. Následuje kabelový příjem s podílem 24 procent a televize přes internetový protokol (IPTV) se sedmi procenty.

Podle Dvořáka terestrické vysílání i po přechodu na DVB-T2 v roce 2021 zůstane hlavní platformou pro příjem televizního signálu. S rozvojem optických a dalších vysokorychlostních sítí poroste význam šíření signálu přes IPTV. „Zákazníci často kombinují dvě tři platformy, zejména když mají více televizí. V domácnostech zůstane terestrika v kombinaci s jinou platformou,“ dodal.

Přechod na nový digitální televizní standard DVB-T2 zároveň umožní uvolnit televizní pásmo 700 MHz pro mobilní sítě. Do roku 2020 totiž musí toto pásmo pro mobily uvolnit všichni členové EU. Právě proto již dříve označil ministr průmyslu Jiří Havlíček (ČSSD) přechod na nový standard za nutný.

DVB-T2 zajistí vysílání většího množství programů na menším množství frekvencí: umožní vysílání šesti celoplošných multiplexů místo dosavadních čtyř. 

Pro diváky, kteří signál nepřijímají prostřednictvím satelitu či kabelové televize, to ale zároveň bude znamenat nutnost pořídit si takovou televizi či set-top box, které budou nový standard podporovat. 

Ve druhém bloku konference Digimedia se diskutovalo o rozhlasovém vysílání a digitalizaci. Hosté probrali, jak probíhá implementace nového evropského standardu rozhlasového vysílání v Česku a v Evropě nebo jaká je perspektiva nových digitálních platforem včetně internetových rádií nebo takzvaných podcastů.

V posledním bloku přišla na řadu nová média. Mezi tématy byly internetové televize a posun jejich obsahu od infotainmentu k hrané tvorbě, ale i vztah klasické televize k internetu s ohledem na to, jak se mění způsob sledování vysílání. 

Konference se konala pod záštitou ministerstva průmyslu a obchodu, ministerstva kultury, Českého telekomunikačního úřadu a Rady pro rozhlasové a televizní vysílání.