Německá ekonomika pokračuje v růstu. Pomáhá silný export i útraty domácností

Německá ekonomika v prvním čtvrtletí roku zrychlila tempo růstu na 0,6 procenta z 0,4 procenta v předchozím čtvrtletí. Původní odhad potvrdil německý statistický úřad. Růst táhl silný export, zvýšené investice ve strojírenství a stavebnictví a masivní spotřeba domácností a státu.

Německý vývoz rostl o 1,3 procenta a obchodní výměna přidala k hrubému domácímu produktu (HDP) 0,4 procenta. Dalšími 0,2 procenta přispěly investice ve stavebnictví, které v prvním čtvrtletí vyskočily o 2,3 procenta, což je nejvyšší nárůst za tři roky. Stavební boom v Německu pohání nárůst populace, větší jistota zaměstnání a rekordně nízké úrokové sazby.

Optimistické zůstávají německé domácnosti, které se těší z nebývale vysoké zaměstnanosti a růstu platů. Spotřeba se tak zvýšila o 0,3 procenta. Do strojů a vybavení se nebojí investovat místní firmy. Státní investice pak táhnou výdaje na uprchlíky, kterých do země více přichází od roku 2015 ze Sýrie a Iráku.

Hrubý domácí produkt Německa se za loňský rok zvýšil o 1,9 procenta, což bylo nejprudší tempo za pět let. Německá vláda pak koncem ledna uvedla, že v letošním roce počítá se zpomalením hospodářského růstu na 1,4 procenta.

Německá obchodní a průmyslová komora (DIHK) ale nyní svůj odhad letošního růstu německé ekonomiky zvýšila, a to na 1,8 procenta z původních 1,6 procenta. Dodala, že čeká, že vývoz meziročně stoupne o čtyři procenta.

„Rozmach ekonomiky má širší základnu. Je tu rostoucí naděje, že půjde o sebeposilující konjunkturu,“ řekl agentuře Reuters ekonom VP Bank Thomas Gitzel.

Velká podnikatelská důvěra

V květnu pak v Německu stoupla na rekordní nejvyšší úroveň od roku 1991 podnikatelská důvěra. Vyplývá to z výsledků průzkumu institutu Ifo. Index, který je založen na průzkumu mezi zhruba sedmi tisíci německých firem, v květnu stoupl na 114,6 bodu z upravených 113,0 bodu v dubnu. Překonal i očekávání analytiků, kteří jej v průzkumu agentury Reuters odhadovali na 113,1 bodu.

Ekonomická aktivita v Německu zůstává velmi živá.
Clemens Fuest
šéf institutu Ifo

Podnikatelské hodnocení současné situace si polepšilo na 123,2 ze 121,4 bodu v dubnu a zvýšil se i index podnikatelských očekávání, a to na 106,5 ze 105,2 bodu minulý měsíc. Podle jednoho z ekonomů Ifo k tomu přispívá i zvolení Emmanuela Macrona francouzským prezidentem.