Ťok navrhne vládě, aby se nepřipojovala k žalobě na německé mýtné

Ministr dopravy Dan Ťok (za ANO) navrhne na příštím jednání vládě, aby se Česko k žalobě na německé mýtné nepřipojovalo. Chce respektovat názor Evropské komise, podle které je mýtné v pořádku. Česko připojení k žalobě zvažovalo proto, že řada zemí v čele s Rakouskem zavedení mýta kritizuje a tvrdí, že poškodí zahraniční motoristy. Řízení s Německem kvůli mýtu EK ukončila tuto středu.

Připojení se k žalobě není podle Ťoka smysluplné a je potřeba vzít v úvahu, že Německo je pro Česko významným obchodním partnerem. Česko i Rakousko dálniční známky pro osobní vozidla má, není důvod, proč by je nemohlo zavést i Německo, uvedl Ťok.

Kritikům vadí německé mýtné proto, že německé dálniční poplatky budou de facto platit jen zahraniční řidiči. Majitelé aut registrovaných v Německu mýtné sice také uhradí, posléze se jim ale o zaplacenou částku sníží daň z motorových vozidel.

O diskriminačních rysech mluvil i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). „U nás máme ten systém zavedený tak, že naši lidé, když platí dálniční známky, tak si to z žádné daně odečíst nemohou. V Německu ale bude možnost si to z jedné německé daně odečíst. To z pohledu mého není úplně fér a není to úplně v pořádku,“ uvedl minulý týden předseda vlády.

Výše mýtného se bude lišit v závislosti na objemu motoru a množství emisí.