Škoda Auto představila ve Stockholmu nové SUV Karoq, nástupce Yetiho

Automobilka Škoda Auto ve Stockholmu poprvé veřejně představila nové kompaktní SUV se jménem Karoq. To nahradí SUV Yeti a první zákazníci ho dostanou v druhé polovině října. Ve východočeských Kvasinách se začne vyrábět na přelomu července a srpna.

Proti Yetimu se Karoq prodloužil o 16 centimetrů na 4,38 metru, šířka je 1,84 metru, tedy o 3,5 cm více. Zavazadlový prostor se zvětšil o 106 litrů na 521 litrů, což je nejvíce ve třídě. 

Zákazníci budou moci vybírat ze tří vznětových a dvou zážehových jednotek o objemu mezi 1,0 a 2,0 litru a výkonech 115 až 190 koní, mezi kterými nebude chybět nový benzinový agregát o objemu 1,5 litru s aktivním řízením válců. Volit budou mezi manuální a automatickou převodovkou a pohonem přední nápravy nebo 4x4.

Za hlavní konkurenty Karoqu považují motorističtí novináři z automix.cz vedle sesterského Seatu Ateca například Mitsubishi ASX, Nissan Qashqai, Peugeot 3008, Renault Kadjar, Hyundai Tuscon, Kia Sportage či Volkswagen Tiguan. 

Poprvé ve svých vozech Škoda v Karoqu použila digitální přístrojový štít, který umožňuje čtyři různá grafická zobrazení přístrojů. Novinkou je také možnost ovládat vybrané funkce palubního informačního systému gesty.

Mezi asistenčními systémy je asistent pro rozjezd do kopce, adaptivní tempomat, hlídání jízdního pruhu nebo sledování mrtvého úhlu ve zpětných zrcátkách.

Škoda Karoq při své švédské premiéře.
Zdroj: Mach Petr/ČTK
Škoda Karoq se oficiálně představila.
Zdroj: Mach Petr/ČTK

Mezi chytrá řešení ve voze patří elektricky ovládané páté dveře nebo elektricky ovládané tažné zařízení, které se na zádi vozu vyklopí jen tehdy, když je potřeba.

Sériově je na palubě elektromechanická parkovací brzda. Ve spojení s převodovkou DSG obsahuje také funkci Auto Hold. V zácpách nebo při opakovaném zastavování a rozjíždění udržuje vůz v klidu, aniž by řidič musel sešlápnout brzdový pedál. Zapíná a vypíná se pomocí páčky ve středové konzoli.

Vedle Karoqu a velkého SUV Kodiaq uvedeného na trh na začátku roku Škoda plánuje i další vozy SUV. Měl by mezi nimi být malý městský crossover, SUV kupé nebo elektromobil, uvedla agentura ČTK.

Yeti Škoda nabízela od poloviny roku 2009. V roce 2013 přišla s modernizací, která model rozdělila na městskou a outdoorovou variantu.