Koruna oslabila vůči euru i dolaru, ovlivnil ji politický skandál v USA

Koruna k euru ve čtvrtek oslabila. V 17:00 se obchodovala na 26,56 Kč/EUR, proti středě tak ztratila 12 haléřů. Vůči dolaru přišla koruna o 15 haléřů na 23,87 Kč/USD. Vyplývá to z údajů na serveru Patria Online. Podle analytiků je za oslabením politický skandál v zámoří, koruně nepomohl ani vyšší růst výrobních cen.

Během dopoledne oslabila česká měna až nad úroveň 26,70 Kč/EUR, nejslabší hodnotu za poslední týden. Odpoledne část těchto ztrát umazala.

„Zatímco česká politická krize v minulých dnech korunu nějak dramaticky nezasáhla, ta americká ji poznamenává mnohem víc,“ poznamenal Jiří Cihlář z Next Finance. 

Vývoj kurzu koruny vůči euru po ukončení intervencí (18. dubna)
Zdroj: bloomberg.com

List The New York Times v úterý informoval, že americký prezident Donald Trump chtěl po odvolaném šéfovi Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) Jamesovi Comeym, aby zastavil vyšetřování bývalého bezpečnostního poradce Bílého domu Michaela Flynna, který odstoupil kvůli nejasným vazbám na Rusko. Tato zpráva podpořila spekulace, že Trump by mohl čelit procesu impeachmentu, tedy ústavní žalobě, jež by mohla vést k jeho odvolání.

Podle Marka Dřímala z Komerční banky část investorů pravděpodobně vybrala zisky, které jim plynuly z posílení české měny během minulých dvou týdnů. „Korunový trh je ale velmi napjatý a zranitelný. Jakékoliv větší obchody ho mohou prudce rozkolísat, o to více v období zvýšené nejistoty mezi investory kvůli zahraničním událostem, jako jsou nynější problémy Donalda Trumpa,“ míní Dřímal.

Korunu mohl podle něj oslabit i případný odliv dividend z Česka do zahraničí, který mohlo vyvolat levné euro v minulých dnech. Že čtvrteční vývoj kurzu může souviset s odlivem dividend z Česka do zahraničí, si myslí i Radek Pavlíček z investiční skupiny Roklen. Investoři by se teď podle něj měli soustředit na očekávané události. „V souvislosti s tím stojí za zmínku především bankovní tituly. První z nich - pojišťovna VIG - má výplatu dividendy již zítra (v pátek), Komerční banka a Erste potěší své zahraniční investory 26. května,“ podotkl.