Skupině ČSOB stoupl čistý zisk o 42 procent. Moneta Money Bank ohlásila jeho pokles

Čistý zisk skupiny ČSOB v prvním čtvrtletí stoupl meziročně o 42 procent na 4,7 miliardy korun. Za dobrými výsledky je růst obchodních objemů a dobrá kvalitu úvěrů, informovala banka. Naopak konkurenční Moneta Money Bank ohlásila za stejné období pokles čistého zisku o zhruba čtyři procenta na 1,04 miliardy.

Objem úvěrů ČSOB vzrostl o sedm procent na 637,1 miliardy korun zejména díky hypotékám, spotřebitelskému financování a leasingu. Objem vkladů se zvýšil o 15 procent na 835,5 miliardy korun. Provozní výnosy vzrostly o pětinu na 9,7 miliardy korun.

V době, kdy celý bankovní sektor čelí rychle se měnícímu očekávání klientů a rychlému technologickému rozvoji, mi úspěšné první čtvrtletí letošního roku dává jistotu, že jdeme správným směrem.
John Hollows
generální ředitel ČSOB

Čisté úrokové výnosy meziročně stouply o dvě procenta na 5,7 miliardy korun a čistý výnos z poplatků a provizí vzrostl pět procent na 1,6 miliardy korun. 

obrázek
Zdroj: ČT24

Provozní výnosy Monety klesly o devět procent na 2,5 miliardy, to bylo podle banky způsobeno cenovým vývojem na trhu. Její vedení ale zvýšilo své očekávání čistého konsolidovaného zisku za rok 2017 na 3,5 miliardy korun.

Názory analytiků na výsledky Monety se různí. Podle Martina Vlčka z firmy BH Securities Moneta předvedla solidní výsledky. „Byť stále musí růstem objemu úvěrů bojovat proti klesající úrokové marži a poklesu příjmů z fixních poplatků,“ sdělil. Analytik Komerční banky Miroslav Frayer považuje výsledky banky na provozní úrovni za zklamání, čistý zisk ale podle něj překonal očekávání. „Vysoký čistý zisk zůstává příslibem štědré dividendové politiky,“ doplnil. 

Moneta Money Bank do loňského května působila pod názvem GE Money Bank. Skupina General Electric prodala veškeré své akcie v Moneta Money Bank loni na podzim a nyní se zaměřuje primárně na průmyslovou činnost. Banka nyní oznámila, že dosáhla úplného oddělení od korporace GE, a to s devítiměsíčním předstihem oproti plánu.

Komerční banka, další velká banka působící v Česku, oznámila minulý týden, že její čistý zisk v prvním čtvrtletí letošního roku meziročně stoupl o 11,2 procenta na 3,2 miliardy korun. Se započtením mimořádného příspěvku z prodeje a přecenění budov pražské centrály banky pak zisk vzrostl o 41 procent na 4,1 miliardy. K růstu podle banky pomohly příznivé ekonomické podmínky.

Vydáno pod