Rostou akcie, výnosy dluhopisů klesají. Trhy věří, že Řecko získá od věřitelů další peníze

Náklady řecké vlády na úvěry klesly nejníže za více než pět let. Řecké akcie pak ve středu posílily již 12. seanci za sebou, což je nejdelší růstové období od roku 1991. Uvedla to agentura Reuters. Atény se nyní snaží si zajistit životně důležitou další splátku ze záchranného úvěru od mezinárodních věřitelů.

Řecké akcie pokračovaly v růstu 12. seanci za sebou, hlavní index aténské burzy stoupl nejvýše za 21 měsíců. Index je již blízko toho, aby smazal veškeré ztráty, které zaznamenal od otevření burzy po jejím mimořádném uzavření v létě 2015. Obchodování na aténské burze bylo v červnu 2015 na pět týdnů přerušeno kvůli zavedení kontroly nad pohybem kapitálu.

Výnosy desetiletých státních dluhopisů, které jsou ukazatelem toho, za jaké náklady si je vláda schopná zajistit dlouhodobé peněžní prostředky na finančních trzích, dosáhly nejnižší úrovně od restrukturalizace řeckého dluhu v březnu 2012, vyplývá z údajů Tradeweb.

Analytici vidí optimisticky, že se Řecku podaří získat potřebnou hotovost, aby letos v létě mohlo uskutečnit velkou splátku dluhu. K tomu se přidává očekávání, že by se Řecko mohlo již brzy vrátit na dluhopisové trhy, které opustilo před třemi lety. 

Řecko
Zdroj: Reuters

 Výnosy řeckých státních dluhopisů splatných v únoru 2027, které jsou částí dlouhodobých dluhopisů vydaných v rámci restrukturalizace řeckého dluhu, ve středu klesly na 5,616 procenta z úterních 5,633 procenta. Výnosy dalších řeckých dluhopisů byly nejnižší od nejméně roku 2014.

Analytici však upozorňují, že řecké dluhopisy jsou náchylné k výkyvům a objem obchodů je nízký ve srovnání s dalšími zeměmi eurozóny, protože rating řeckých dluhopisů je v neinvestiční kategorii, tzv. junk, a nejsou příliš držené mezinárodními investory.

Po šesti měsících napjatých rozhovorů uzavřely minulý týden Atény se svými mezinárodními věřiteli, Evropskou unií a Mezinárodním měnovým fondem, předběžnou dohodu o reformách potřebných k uvolnění dalších peněz ze slíbeného úvěru pro zemi. Ministři financí eurozóny by měli dohodu schválit 22. května, pokud reformy odsouhlasí řecký parlament, což se očekává.