Český průmysl dále zrychlil v březnu růst, dařilo se výrobě automobilů

Průmyslová výroba v březnu zrychlila meziroční růst na 10,9 procenta z únorových 2,7 procenta. Dařilo se zejména výrobcům automobilů, pryžových a plastových výrobků a kovovýrobě. Naopak klesla produkce ostatních dopravních prostředků, kam patří například lodě, lokomotivy, letadla či jízdní kola. Snížila se i výroba elektřiny. Informoval o tom Český statistický úřad.

Proti únoru produkce průmyslových výrobců klesla po vyloučení sezonních vlivů o 0,4 procenta. Meziročně po očištění o vliv počtu pracovních dnů byla vyšší o 4,4 procenta. Letošní březen měl proti tomu loňskému o dva pracovní dny více. Tržby z průmyslové činnosti v březnu meziročně vzrostly o 14,7 procenta, hodnota nových zakázek byla vyšší o 15,1 procenta.

Navzdory kalendářním efektům a občasným problémům při jejich očištění lze konstatovat, že tuzemský průmysl si vede dobře. Vedle výroby rostou také objednávky a nové zakázky, přičemž patrný je růst jak zahraniční poptávky, tak zakázek, jež průmysl dostává ze samotné české ekonomiky.
Radomír Jáč
hlavní ekonom Generali Investments CEE

Výroba aut, která tradičně průmysl táhne, byla proti loňskému březnu o 18,4 procenta vyšší. Produkce pryžových a plastových výrobků se zvýšila o 16,7 procenta a kovových konstrukcí a kovodělných výrobků o 13 procent. Výroba ostatních dopravních prostředků byla ale meziročně nižší o 11,7 procenta a výroba a rozvod elektřiny, plynu, tepla a klimatizovaného vzduchu zaznamenaly pokles o 1,3 procenta.

Průmyslu by se mělo dařit i dále

České průmyslové produkci by se mělo dařit i do budoucna. „Registrace automobilů v eurozóně sice zpomalují, nicméně to podle našeho názoru nebude mít na automobilky zásadnější vliv. Více tím zřejmě utrpí dodavatelé dílů pro západoevropské výrobce. Automobilový průmysl tedy zůstane hlavním tahounem českého průmyslu i ve zbytku letošního roku,“ konstatuje ekonomka Komerční banky Jana Steckerová.

obrázek
Zdroj: ČT24

Průmysl si tak podle analytiků i nadále udržuje pozici motoru české ekonomiky a už nyní je nepochybné, že za očekávaným velmi slibným výsledkem HDP za první kvartál bude stát především toto odvětví. „Díky dobrému startu do druhého čtvrtletí, který naznačují zakázky i indexy nálad i nákupních manažerů, lze očekávat, že průmysl potáhne ekonomiku nahoru i nadále. Tedy pokud mu budou síly stačit. Jak je totiž vidět, problémem už není nedostatečná poptávka, ale stále více je jím nedostatek zaměstnanců. Ať už jde o ty kvalifikované nebo nekvalifikované, kteří se ani z úřadů práce do zaměstnání příliš nehrnou,“ konstatuje ekonom ČSOB Petr Dufek.

K dobré výkonnosti domácího průmyslu navíc přispívá i vyšší ekonomická aktivita v eurozóně, která se pak odráží v rostoucí poptávce po českém zboží. „Za celý letošní rok očekáváme růst průmyslové produkce o 7,3 procent,“ dodává Steckerová.

Průměrný evidenční počet zaměstnanců v podnicích s 50 a více zaměstnanci v průmyslu se meziročně zvýšil o 1,9 procenta. Jejich průměrná hrubá měsíční nominální mzda byla oproti loňskému březnu o 5,6 procenta vyšší a činila 31 564 korun.

Stavebnictví je v plusu

Stavební produkce v Česku v březnu meziročně vzrostla o 6,2 procenta, zatímco v únoru zaznamenala sedmiprocentní propad. Zvýšila se produkce v pozemním i inženýrském stavitelství. Na výsledku se ale podepsal i fakt, že letošní březen měl ve srovnání se stejným měsícem roku 2016 o dva pracovní dny více, informoval Český statistický úřad.

Po očištění o vliv počtu pracovních dnů se stavebnictví v březnu zvýšilo o dvě procenta. Produkce v pozemním stavitelství byla oproti loňskému březnu bez očištění vyšší o 6,4 procenta. V inženýrském stavitelství stoupla o 5,5 procenta. Meziměsíčně byla celková stavební výroba po vyloučení sezonních vlivů v březnu vyšší o 1,9 procenta.

obrázek
Zdroj: ČT24

Po dlouhé době příznivá čísla ze stavebnictví jsou podle analytiků rozhodně dobrou zprávou. „Avšak mnohem podstatnější je aktuální statistika nových zakázek, která napovídá, jakým směrem se bude toto dosud strádající odvětví dále ubírat. Celková zásoba zakázek a to jak veřejných, tak soukromých se v posledních čtvrtletích stabilizovala. To je první dobrou zprávou, protože ukazuje, že firmám zásoba práce neubývá,“ říká Dufek.

Vedle toho je však podle něho ještě podstatnější zprávou to, že hodnota nových zakázek začíná růst. A to jak v případě pozemního stavitelství, tak inženýrského, kterému se doposud příliš nedařilo. „Zakázky tak celkově naznačují, že se stavebnictví konečně odráží ode dna a že se letos od něj dočkáme mírného růstu, který zatím odhadujeme na dvě procenta,“ dodává Dufek.

Prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví v ČR Václav Matyáš uvedl, že růst o 6,2 procenta je sice sympatické číslo, ale dobrý signál pro budoucnost by znamenalo až další výrazné pokračování růstové tendence. „Výrazné zvýšení hodnoty vydaných stavebních povolení se bezpochyby pozitivně projeví. Podmínkou ovšem je, že se musí začít stavět. A to nebývá vždy jednoduché,“ dodal Matyáš. Hodnota vydaných stavebních povolení se v březnu meziročně téměř zdvojnásobila.

Vydáno pod