Podíl hotovostních plateb v Česku bude zřejmě dále klesat, odhaduje Komerční banka

Počet plateb se celosvětové stále zvyšuje, bezhotovostní platby rostou rychleji než ty hotovostní. V Česku by měl podíl hotovostních plateb, který je aktuálně odhadován na téměř 80 procent, v budoucnu klesat směrem k evropskému průměru 60 až 70 procent, řekl v rozhovoru pro ČTK Tomáš Fíla z rozvoje platebních služeb Komerční banky. Podíl hotovostních plateb v Evropě se pohybuje od 40 procent ve Skandinávii po 90 procent v balkánských zemích.

Tempo snižování podílu hotovostních plateb bude záležet především na jednoduchosti, dostupnosti a ceně alternativních platebních metod, jako je převod z účtu na účet nebo platba kartou. „Třeba výraznějšímu rozšíření nyní tak populárních plateb kartou v mobilu brání velká 'variantnost' mobilních telefonů a fakt, že se technologie tohoto typu placení stále rozvíjí,“ podotkl.

Objem e-commerce transakcí v Česku se meziročně neustále zvyšuje. Podle dostupných statistik se při placení nejčastěji používá dobírka, případně platba při osobním odběru, následovány platebním převodem a on-line platbou kartou. Zvýšení podílu plateb mezibankovním převodem by výrazně pomohly takzvané instantní platby, které zrychlí převod peněz k obchodníkovi z nynějšího maximálně jednoho dne na několik sekund, upozornil Fíla. Banky se nyní na tomto řešení musí dohodnout, Fíla očekává, že by nový systém mohl začít fungovat během několika málo let.

Odborníci připomínají, že s nástupem bezhotovostní společnosti vzniká rozpor mezi rizikem ztráty svobody kvůli možnému zneužití dat, a pohodlím, které digitální svět přináší. Před bezhotovostní společností varoval dříve například bývalý prezident Václav Klaus. Nastolení bezhotovostní společnosti by podle něj znamenalo ztrátu svobody, anonymity a nástup 'velkého bratra' a mělo fatální důsledek v podobě ztráty demokracie.

obrázek
Zdroj: ČT24

„Do určité míry může být soukromí potlačené,“ připustil Fíla. Připomněl ovšem, že lidé již nyní umisťují spoustu soukromých dat na sociální sítě. „Doba je taková,“ poznamenal. Pomoci omezit nebezpečí zneužívání dat může podle něj zaváděná regulace EU Obecné nařízení o ochraně osobních údajů. Spíše než zneužívání dat samotnými firmami se Fíla obává neoprávněného přístupu různých hackerů.

V roce 2016 vzrostl v Česku počet plateb u obchodníků platební kartou o 18 procent na 684 milionů. Češi takto zaplatili 477 miliard korun, o sedm procent více než předloni. Růst se týkal všech typů karet, tedy jak těch tradičních, tak i bezkontaktních.

Průměrná částka zaplacená platební kartou byla v roce 2016 těsně pod 700 korun, což je ve srovnání s rokem předchozím pokles o deset procent. Podle asociace je to potvrzením toho, že Češi stále častěji platí kartami i drobné částky, které pak průměr postupně snižují.

Uložit