Demise vlády by podle analytiků mohla rozkolísat kurz koruny

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) oznámil, že podá demisi své vlády. Podle analytiků oslovených ČTK lze očekávat reakci hlavně u kurzu koruny, který by mohl být více rozkolísaný. Demise by ale neměla ohrozit vývoj ekonomiky ani vnímání země zahraničními investory, míní analytici. Česko totiž těží z předchozí dlouhé stability.

Premiér Sobotka se rozhodl podat demisi kvůli nevyjasněným majetkovým poměrům a finančním transakcím vicepremiéra a ministra financí Andreje Babiše (ANO).

„Vládní krize v posledních letech nebývají velkým tématem pro zahraniční finanční investory. Domníváme se, že ani demise vlády nepoznamená důvěru finančních trhů v českou ekonomiku. Kurz koruny ale může dočasně reagovat vyššími výkyvy,“ uvedl ekonom Komerční banky Marek Dřímal.

Politická nestabilita je sice podle hlavního ekonoma Deloitte Davida Marka pro finanční trhy a ekonomiku vždy minus, nicméně Česká republika má natolik dobré parametry ekonomiky, že ji demise vlády neohrozí.

„Nyní bude záviset, jak rychle bude sestavena nová vláda, nebo zda země bude směřovat k předčasným volbám. Podle toho může koruna kolísat v řádu haléřů nahoru či dolů. Pro dlouhodobé investory se pohled na Českou republiku nijak nemění,“ uvedl Marek.

Koruna už krátce pocítila oslabení po Sobotkově prohlášení

Ani hlavní ekonom Patria Finance Jan Bureš se nedomnívá, že by demise pro českou ekonomiku přinesla něco zásadně nového. „V tuto chvíli věříme, že by dopady vládní krize na trhy měly být na trzích krátkodobé. Na české koruně to může vystrašit část sázkařů na její zisky a vést k uzavírání dlouhých korunových pozic,“ uvedl.

Po oznámení demise české vlády už koruna k euru krátce oslabila od 26,88 nad 26,96 koruny za euro. Kolem druhé hodiny odpolední se už ale opět vrátila pod 26,90 koruny za euro.

Investoři Sobotkův krok podle hlavního ekonoma Cyrrus Lukáše Kovandy vnímají jako prázdné politické gesto v rámci předvolební kampaně. „Politická situace v Česku byla v posledních více než třech letech nebývale stabilní, což investoři ocenili. V tomto kontextu tedy také budou investoři číst Sobotkův právě oznámený krok, tedy jakožto politicky motivovaný čin, jenž však nemá potenciál ohrozit solidní výkon ekonomiky, nejnižší míru nezaměstnanosti v EU, ani čtvrté nejzdravější veřejné finance v EU,“ dodal.