Nezaměstnanost v EU je nejnižší od ledna 2009. Nejlépe je na tom Česko, nejvíc trápí Řecko

Míra nezaměstnanosti v Evropské unii klesla v březnu na osm procent, což je nová nejnižší hodnota od ledna 2009. V únoru činila 8,1 procenta. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil evropský statistický úřad Eurostat. Nejlepší výsledek má Česko. V celé eurozóně pak zůstala míra nezaměstnanosti na únorové hodnotě 9,5 procenta.

V březnu bylo v EU bez práce 19,761 milionu mužů a žen, z toho 15,515 milionu v eurozóně. Proti únoru se počet nezaměstnaných snížil o 56 tisíc, v zemích platících eurem o pět tisíc.

Ze všech členských zemí Unie měla nejnižší míru nezaměstnanosti Česká republika, kde podle Eurostatu dosáhla 3,2 procenta. Druhé bylo Německo se 3,9 procenta. Naopak nejvyšší zůstává nezaměstnanost v Řecku (23,5 procenta) a ve Španělsku (18,2 procenta).

Meziročně má vyšší míru nezaměstnanosti Dánsko nebo Litva

Oproti loňskému březnu se nezaměstnanost snížila ve 23 zemích Unie. Ve Francii a Rakousku se nezměnila, naopak v Dánsku, Itálii a Litvě vzrostla. Nejvíce se nezaměstnanost snížila v Chorvatsku, Portugalsku, ve Španělsku a v Irsku.

Eurostat používá data Českého statistického úřadu. Ty se liší od údajů Úřadu práce. Podle těch míra nezaměstnanosti v České republice v březnu klesla na 4,8 procenta z únorových 5,1 procenta. Český statistický úřad vychází u míry nezaměstnanosti z výběrového šetření pracovních sil, Úřad práce pak z počtu registrovaných uchazečů o zaměstnání.

Vydáno pod