EET se vztahuje i na nevidomé. Finanční správa řeší, co s tím

Elektronická evidence tržeb a nevidomí (zdroj: ČT24)

Od začátku loňského prosince poslali podnikatelé finanční správě už miliardu účtenek. Celkem začalo své tržby evidovat téměř 145 tisíc živnostníků a firem. Finanční správa aktuálně řeší, jak systém upravit s ohledem na zrakově handicapované. Zatím dostanou dočasnou výjimku, kvůli které finanční správa upraví daňový portál. Pokud se však na trhu objeví systémy vhodné pro zrakově postižené, přijdou o ni.

  • 1. fáze – prosinec 2016: stravovací a ubytovací služby
  • 2. fáze – březen 2017: maloobchod a velkoobchod
  • 3. fáze – březen 2018: ostatní činnosti ( s výjimkou vybraných řemesel a výrobních činností - viz 4. fáze), například svobodná povolání, doprava, zemědělství.
  • 4. fáze – červen 2018: řemeslníci

Podnikatel Tomáš Franěk úplně ztratil zrak. Podnikat mu to ale nezabránilo. Založil firmu, která vyrábí pomůcky pro nevidomé. A tak jako všichni v maloobchodu musí i on od března evidovat tržby.

Musel si k tomu ale vyvinout vlastní program. Na trhu totiž žádný nebyl. „Je nastaven tak, že to všechno dělá automaticky za nás,“ vysvětlil. Účtenku vyplní během chvíle. Orientuje se díky hlasovému výstupu, který mají nevidomí v počítačích běžně.

Na internetu si může program pana Fraňka stáhnout zdarma kdokoliv. I do mobilu, který se buďto připojí k tiskárně, nebo se z něj účtenka odešle zákazníkovi e-mailem. „Pokud lidé, kteří to budou technicky zkoumat, zjistí, že je to opravdu stoprocentně přístupné, není důvod, aby nám to nestačilo,“ řekl viceprezident Sjednocené organizace nevidomých a slabozrakých Rudolf Volejník.

Jenže ne podle všech takové řešení stačí. „Když nevidíte, velmi těžko se na dotykovém displeji orientujete,“ poukázal na meze programu předseda Národní rady osob se zdravotním postižením ČR Václav Krása.

Výjimku nedostanou všichni nevidomí

Živnostníků, kterých se EET od příštího roku týká, jsou mezi nevidomými zhruba 2 tisíce. „Finanční správa se velmi aktivně snaží zajistit podmínky tak, aby byli na portále finanční správy schopni si požádat o autentizační údaje,“ sdělila náměstkyně ministra financí pro daně a cla Alena Schillerová.

Dočasná výjimka pro nevidomé se bude týkat jenom osob samostatně výdělečně činných. Znamená to, že když nevidomý pracuje ve firmě, musí mu s EET pomáhat kolegové bez zrakového postižení. Další možností je, že se naučí pracovat s podobným programem, jaký vyvinul Tomáš Franěk.

  • Třetí vlna (březen 2018)
  • stavebnictví, autoservis
    zemědělství, lesnictví, rybářství
    těžba a dobývání
    výroba a rozvod elektřiny
    IT činnosti
    peněžnictví a pojišťovnictví
    administrativní činnosti
    zdravotní a sociální péče
    kulturní, zábavní a rekreační činnosti
  • Čtvrtá vlna (červen 2018)
  • výroba textilií
    výroba oděvů
    výroba papíru, mýdel, plastových výrobků
    výroba nábytku
    další zpracovatelský průmysl