Dostanou obce víc peněz z daní? Těm malým by pomohlo i zvýšení příspěvků na každého žáka

Změny rozpočtového určení daní mají ve sněmovně podporu (zdroj: ČT24)

Obce mají šanci získat vyšší podíl na daních. Ve sněmovně je totiž návrh Libereckého kraje, který zvyšuje příjmy obcí na každého obyvatele až o 700 korun. A návrh má mezi poslanci podporu. Někteří navíc chtějí zvýhodnit menší obce, které by dostávaly až o tři tisíce korun vyšší příspěvek na každého žáka. Sněmovna by měla o změnách v rozpočtovém určení daní rozhodovat na příští schůzi.

Podle starostů zatěžují rozpočty měst a obcí hlavně opravy silnic a chodníků. Zatímco kraje na tyto opravy dostávají peníze, v případě měst tomu tak není. Navíc se loni zvýšil podíl krajů na výnosech z daní, ale u obcí se neměnil.

Proto lobboval Svaz měst a obcí u poslanců za změny rozpočtového určení daní. Nově by teď obce mohly dostat přidáno podle velikosti od 500 do 700korun na každého občana.

„Hlavně ty nejmenší obce potřebují peníze. To je ten paradox, že velká města mají peníze dokonce na účtech a mají problém s utracením,“ tvrdí ministr financí Andrej Babiš (ANO). Podle ministra musí dojít k úpravě parametrů rozpočtového určení daní a města mají dostávat více peněz na děti. To by pomohlo těm menším obcím.

Rozpočtový výbor už přijal pozměňovací návrh, který to řeší. Příspěvek na žáka by se mohl zvýšit z devíti tisíc až na dvanáct. Všechny změny by státní kasu vyšly celkem na 8,5 miliardy.

Ani zbylé koaliční strany nejsou proti: „Je to krok správným směrem, bude záležet na načasování tak, aby nám vyšla bilance státního rozpočtu,“ podotkl k tomu šéf lidovců Pavel Bělobrádek. „Je potřeba obcím vrátit to, o co přišly v roce 2011,“ dodává předseda rozpočtového výboru ve sněmovně Václav Votava (ČSSD). 

A změnu rozpočtového určení daní podporuje také opozice. Třeba podle TOP 09 vláda zrušila důchodovou reformu, proto má plánovaný podíl obcím vrátit: „Jestliže vláda zrušila důchodovou reformu a nechala si ty peníze, tak je fér, aby se o to s obcemi podělila,“ domnívá se předseda strany Miroslav Kalousek.

Díky vyššímu výběru daní zadluženost obcí klesá

Celková zadluženost obcí v posledních čtyřech letech klesá, jen v loňském roce se snížila o 15 miliard. Důvodem je, že se vybírá víc peněz na daních a část jde právě obcím a krajům. Téměř poloviční podíl na zadluženosti mají čtyři největší města v Česku: Praha, Brno, Ostrava a Plzeň.

Nějaký dluh ale měla loni víc než polovina obcí v Česku. Především malé obce se mohou dostat až do platební neschopnosti, často kvůli nepovedeným komerčním projektům, jako je stavba lanovky nebo aquaparku.

Uložit