Topná sezona se může protáhnout do května. Mimořádně chladné počasí se prodraží

Události ČT: Účty za topnou sezonu. Chladný duben se na nich podepíše (zdroj: ČT24)

V letošní sezoně se lidem zatím nejvíc prodražil leden. Spotřeba tepla vzrostla podle dodavatelů až o 20 procent. V dubnu je oproti normálu podle odhadů vyšší o 10 procent. Topná sezona potrvá podle meteorologů minimálně do konce dubna, možná i déle. Účet za teplo se tak ještě o něco zvýší.

Podle odhadů Teplárenského sdružení zaplatí čtyřčlenná rodina v zatepleném bytovém domě za tuto zimu v průměru o 630 korun víc než vloni, a to ještě není započítán mimořádně chladný duben. 

Téměř polovina celkové roční spotřeby energií připadá na prosinec, leden a únor. Důvodem není jenom teplo, projevují se i delší noci spojené s delším svícením. V letošní sezoně se lidem zatím nejvíc prodražil leden, kdy podle dodavatelů vzrostla spotřeba tepla až o 20 procent.

Spotřeba energie v běžném roce
Zdroj: ČT24

V dubnu se nárůst odhaduje na 10 procent. Někteří se ale snaží alespoň trochu ušetřit. Jan Hikl bydlí v rodinném domě nedaleko Prahy. Celou zimu v něm topili plynem. Vypnul ho zhruba v polovině března. Když se teď k topení ještě s rodinou vrátil, plynový kotel už nezapnuli. Využívá kamna na dřevo, kde poprvé zatopili před dvěma týdny. Několikrát denně sice chodí pro dřevo, ale místnosti vytopí na dvacet dva stupňů a zaplatí navíc jen pár stovek korun.

Aby bylo gorilám dost teplo

Vyšší faktury ale kvůli studenému jaru očekávají i v pražské zoologické zahradě. „Zčásti využíváme tepelná čerpadla, přitápíme potom elektrickými kotli. V některých částech zoo se používá plynové topení,“ přiblížil ředitel pražské zoo Miroslav Bobek.

U výstupu topení si podle kurátora primátů Víta Lukáše dělají gorily velmi často hnízdo. „Zatím nejhůře snáší tu zimu náš nejmladší Ajabu, který bude slavit první výročí svých narozenin,“ uvedl.

Největší ztráty ale zoo nemá v zimě přímo kvůli vytápění, ale návštěvnosti. Čím je horší počasí, tím méně lidí totiž přijde.