Za hazardní hry na internetu padla první pokuta. Další budou následovat

První zahraniční provozovatel hazardních her na internetu dostal za chybějící licenci pokutu deset milionů korun. A další pokuty budou následovat, potvrdil mluvčí ministerstva financí Michal Žurovec. Zahraniční firmy potřebují licenci, pokud své hry zaměřují na lidi, kteří mají bydliště v Česku, protože  to nařizuje nový zákon o hazardních hrách platný od začátku roku. Některé z nich se tak raději z trhu stáhly již samy, což je podle šéfa společnosti Sazky Roberta Chvátala znamení, že nelegálních společností ubývá. Uvedl to v pořadu Devadesátka na ČT24.

Podle nového zákona o hazardu mohou na trh vstoupit zahraniční loterní společnosti, které byly dosud považovány za nelegální. Stránky v češtině provozovaly už v minulých letech, v Česku však dosud neplatily loterní daň. Podle odhadu ministerstva financí (MF) ke konci loňského roku fungovalo 55 loterních firem, které cílily na české hráče.

Do poloviny března jich 20 samo ukončilo svou činnost, dalších 30 tak učinilo po výzvě ministerstva financí upozorňující na nový zákon a nelegálnost jejich podnikání. Se zbývajícími pěti nelegálními provozovateli ministerstvo financí zahájilo nebo se chystalo zahájit správní řízení.

Aktuální zmíněná první pokuta pro zahraničního provozovatele hazardních her na internetu ve výši 10 milionů korun je zatím nepravomocná, lze se vůči ní odvolat. Jméno společnosti MF zatím nesdělilo.

Ministerstvo financí před měsícem uvedlo, že k udělení licence k provozování loterních her na internetu obdrželo 44 žádostí od 22 firem. Čtyřem z nich už povolení udělilo. Jde o firmy PokerStars, Sazka, Fortuna a Korunka. Všechny firmy, které od ministerstva povolení dostaly, už svoje hry na internetu spustily. Podle nového zákona smějí provozovat na internetu hry jako ruletu, poker nebo číselné loterie také tuzemské firmy.

Udělování licencí
Zdroj: ČT24

„My jsme spokojeni zatím s tím, jak se on-line sázení rozběhlo, dlouho jsme na to čekali a počet registrovaných hráčů, kteří zkusí štěstí přes internet, je poměrně povzbudivý. Postavili jsme na zelené louce novou moderní platformu a dá se říci, že Sazka se stává technologickou firmou, a ne distributorem v kamenném světě,“ konstatuje Chvátal.

Přerod Sazky spočívá i v tom, že podle svého šéfa bude nyní firma znát svého zákazníka, protože už to nebude anonymní sázkař na trafice. Díky tomu mu bude schopna nabídnout pod jedním zalogováním a peněženkou naprosto širokou škálu produktů, od loterií přes losy až po kurzové sázení, vysvětluje Chvátal. A jestli ho něco překvapilo, tak to je poměrně slabý poměr žen v hraní  e-losů. „Ale to se změní. Myslím si, že to bude padesát na padesát procent,“ dodává.

Šéf Sazky: Výše pokuty hraje roli

K aktuální udělené pokutě soudí, že hrozba regulátora určitě platí pro velké, na burze v Londýně kotované firmy, které si nedovolí být ve při s českou vládou. „Ty nekotované firmy to mohou ignorovat a pak nastupují další nástroje, které má regulátor k dispozici. Například zablokuje internetovou stránku  někoho, kdo nemá licenci a vyhýbá se platbě loterijní daně,“ říká Chvátal.

Podle samotného ministerstva financí ale lze toto technické omezení relativně snadno obejít. „Ano, dá se. Ale například v Itálii italský regulátor informuje zákazníka ohláškou, že tato stránka není legální, aby si dal pozor. Český zákazník mnohdy neví, že stránka je nelegální, “ vysvětluje Chvátal.

Hazardní trh v ČR
Zdroj: ČT24

V roce 2008 Češi prosázeli 128 miliard a sto z toho spolkly herní automaty. V roce 2015 to bylo již 152 miliard a roste zájem o kurzové sázky, především přes internet. Znova se vracejí herní přístroje, jako video loterijní terminály, na ty se totiž vyhlášky proti hazardu nevztahují. Celkový objem je podle šéfa Sazky odpovídající, ale je nezvykle vyosený ve prospěch nebezpečného tvrdého hazardu, jako jsou herní automaty. „Předpokládám, že rozložení se ale bude přibližovat západní Evropě, a to znamená, že bude stoupat podíl těch méně rizikových her a loterií a podíl vysoce rizikových bude klesat,“ předpovídá Chvátal.

Co se týká trendů, my se snažíme, aby je český zákazník zažil díky tuzemským hráčům. Jsme jedna z nejrychleji rostoucích zemí stíracích losů, a to jenom dokumentuje to, že jdeme správným směrem, neboť tato oblast roste nejvíce i ve světě.
Robert Chvátal
šéf Sazky

Až polovina peněz, která plyne na podporu českého sportu, je díky tomu, že český zákazník sází

Za rok 2016 měla Sazka tržby ve výši 11,9 miliardy korun a čistý zisk činil jednu miliardu. „Z tohoto balíku jde na výhry asi 60 procent. A bude to stoupat, protože portfolio na internetu bude trochu jiné,“ míní šéf společnosti Sazka. 

V případě poklesu čistého zisku zatím podle něho tratí jen akcionáři. Hráčů se to netýká. Jako správný optimista také věří,  že i když začali s internetovým sázením teprve letos, procento hráčů bude stoupat. Zejména kvůli tomu, že přibydou noví hráči. „Ne že by ti stávající z kamenného světa utekli,“ dodává.

A pokud se vyplní optimismus ohledně nárustu zisku společnosti,  Chvátal věří, že peníze půjdou na podporu českého amatérského sportu. „Pokud platí tvrzení české ministryně školství, že do sportu šlo 3,7 miliardy korun, tak to je třetina až polovina částky, která plyne na podporu českého sportu díky tomu, že český zákazník zkouší štěstí,“ říká.

A dodává, že jestli je naopak něco, co funguje ve světě a u nás by to nemělo šanci, tak je to například loterie,  která funguje ve Skandinávii. „Jmenuje se Můj soused. Koncept je, že když vyhraju já, tak vyhrají zároveň i mí sousedi. Toto jsme testovali a vyšlo nám, že se český zákazník nechce o výhru dělit se svým sousedem a že si chce nechat vše pro sebe,“ dodává šéf společnosti Sazka Chvátal.