Obrat u pump. Ceny benzinu i nafty začaly růst

Pohonné hmoty v Česku po měsíci zlevňování či stagnace v uplynulém týdnu zdražily. Průměrná cena nejprodávanějšího benzinu Natural 95 stoupla proti minulé středě o 15 haléřů na 31,05 koruny za litr a cena nafty o šest haléřů na 30,17 koruny. Vyplývá to z údajů firmy CCS, která ceny sleduje. Nejdražší jsou paliva v Praze, kde se cena benzinu blíží 32 korunám za litr a cena nafty přesahuje 31 korun za litr.

Analytik společnost Finlord Boris Tomčiak řekl, že ceny pohonných hmot porostou i v nejbližších dnech. Důvodem je podle něj růst světových cen ropy způsobený vyjádřením OPEC (Organizace zemí vyvážejících ropu) ohledně možného prodloužení těžebního limitu, který si země kartelu stanovily.

„V nejbližším týdnu předpokládáme zvýšení cen pohonných hmot o 20 až 30 haléřů,“ uvedl.

Vyšší cena ropy zdražila pohonné hmoty (zdroj: ČT24)

V delším časovém horizontu analytici oslovení významnou změnu ceny benzinu a nafty v Česku nečekají. Na začátku tohoto týdne se většina z nich shodla, že tuzemský trh s pohonnými hmotami příliš neovlivnily ani události minulého týdne, tj. ukončení režimu devizových intervencí Českou národní bankou a útok amerických vojenských sil na leteckou základnu v Sýrii.

Průměrné ceny pohonných hmot od konce února postupně klesaly, případně v některých týdnech stagnovaly. Na začátku dubna, kdy se dostaly na nejnižší úroveň od začátku roku, stál benzin 30,84 koruny za litr a nafta 30,08 koruny.

Nejdráže je stále v Praze, kde litr Naturalu 95 koupí řidiči v průměru za 31,96 koruny a litr nafty za 31,11 koruny. Praha je jediným regionem, kde cena nafty přesáhla 31 korun. Naopak nejlevnější jsou pohonné hmoty v Pardubickém kraji. Benzin tam stojí v průměru 30,51 koruny za litr a nafta 29,58 koruny.