Společnost Vítkovice nemusí platit ČEZu stamiliony za neodebranou energii

Společnost Vítkovice, a. s., uspěla ve sporu o neodebranou elektrickou energii s firmou ČEZ Prodej. Šlo o částku 385,775 milionu korun a úroky, dohromady téměř půl miliardy korun. Vrchní soud v Olomouci rozhodl, že Vítkovice tuto sumu nemusí platit. Sdělila to mluvčí Vítkovic Eva Kijonková. Skupina ČEZ verdikt soudu odmítla komentovat.

Ve sporu rozhodl loni v červnu Krajský soud v Ostravě, Vrchní soud v Olomouci nyní jeho rozhodnutí potvrdil. Soud zamítl žalobu, kterou se společnost ČEZ Prodej domáhala náhrady škody za neodebranou energii. Podle firmy ČEZ Prodej Vítkovice porušily smlouvu o dodávce elektřiny v roce 2011, když neodebraly elektřinu v celkovém objemu necelých 600 gigawatthodin, protože změnily dodavatele, což smlouva neumožňovala.

Vítkovice tehdy označily požadavky ČEZu za neoprávněné. Zdůvodňovaly to tím, že nakupují elektřinu přes operátora trhu a žádnou platnou smlouvu se společností ČEZ Prodej na dodávky v roce 2011 neuzavřely.

Soudní spor se táhl pět let.

Soudy obou stupňů konstatovaly, že mezi účastníky sporu nedošlo k uzavření smlouvy, kterou by byla společnost Vítkovice, a. s., vázána odebrat elektrickou energii od společnosti ČEZ Prodej, s. r. o.“.
Eva Kijonková
mluvčí Vítkovic

Libor Witassek, který se před rokem stal generálním ředitelem Vítkovic, a. s., uvedl, že soudní verdikt by měl výrazně uklidnit okolí společnosti. „Nemáme potřebu se vymezovat vůči obchodnímu partnerovi, jde nám jen o to, že máme čistý stůl a nikdo nemůže spekulovat o našem údajném dluhu za energie,“ uvedl Wittasek.