Češi propadli stavebnímu spoření. Více rozšířené je jen v Německu a Rakousku

Česká republika je za Rakouskem a Německem na třetím místě ve využívání stavebního spoření. V Rakousku má tento spořicí produkt 56 procent populace, v Německu 36 procent a v Česku 32 procent.

Jak informovala Asociace českých stavebních spořitelen, za Českou republikou následuje Slovensko. Tam má stavební spoření 18 procent populace. Údaje zveřejnilo Evropské sdružení stavebních spořitelen.

Progresivní zemí stavebního spoření se podle tajemníka Asociace českých stavebních spořitelen Jiřího Šedivého stalo Maďarsko, kde počet nových smluv meziročně v loňském roce vzrostl o 8,6 procenta. Spoření má přitom v Maďarsku pouze sedm procent populace.

„Stavební spoření se logicky dynamičtěji rozvíjí v zemích, kde je zatím ještě mladým produktem. Na druhou stranu platí, že je vždy závislé na politice státu v dané oblasti. Je jisté, že dokáže velmi dobře a efektivně fungovat v rámci státní politiky podpory bydlení,“ uvedl Šedivý.

V Česku loni úvěry vzrostly o tři procenta

Celkově mají evropské stavební spořitelny necelých 40 milionů klientů. Ti mají na svých účtech uloženo přes 3,2 bilionu korun. Loni lidé uzavřeli celkem 3,85 milionu nových smluv, z toho zhruba půl milionu smluv v Česku.

V samotném Česku stavební spořitelny poskytly za celý loňský rok úvěry za 50,6 miliardy korun, což byl ve srovnání s předchozím rokem nárůst o tři procenta. Rovněž zájem o uzavírání smluv o stavebním spoření loni o tři procenta stoupl, když spořitelny uzavřely zhruba 474 tisíc smluv.