Vítkova CPI zvýšila loni zisk o 10 miliard na 12,5 miliardy

Skupina CPI Property Group miliardáře Radovana Vítka zvýšila v roce 2016 zisk na 12,5 miliardy korun. Je to zhruba o deset miliard více než v roce 2015, píší Hospodářské noviny (HN). Hodnota aktiv společnosti loni dosáhla v přepočtu 157 miliard korun, což je meziroční nárůst o čtvrtinu.

„Trh stále nabízí velké množství levných peněz, rozumné příležitosti k jejich investování jsou však velmi limitované. Hodně prostředků tak směřuje do nemovitostí a důsledkem je, že dobré nemovitosti se obchodují draho a zároveň se najdou i kupci na nemovitosti s velkým rizikem,“ řekl deníku ředitel CPI Martin Němeček.

  • Vítkova CPI patří k největším realitním investorům v Česku a je jedním z největších tuzemských majitelů maloobchodních ploch. Společnost vlastní například obchodní dům Quadrio v centru Prahy a Galerii Fénix, IGY České Budějovice, jihlavský City Park nebo Futurum v Kolíně. Loni získala například centra Bondy v Mladé Boleslavi nebo Géčko v Českých Budějovicích.

CPI před několika dny dokončila nákup 11 velkých obchodních center v Česku, Maďarsku, Polsku a v Rumunsku. Dala za ně zhruba 18 miliard korun, což je přibližně stejně jako dohromady za všechny akvizice v uplynulém roce. Němeček uvedl, že společnost se letos chystá na ještě jeden několikamiliardový obchod.

obrázek
Zdroj: ČT24

Společnost plánuje expandovat v dalších evropských městech. „Chceme se soustředit na čtyři země, které jsou pro nás klíčové, a těmi jsou Německo, Maďarsko, Polsko a Slovensko. Prostor k největšímu rozvoji vidíme v Polsku a velmi věříme také Maďarsku,“ uvedl Němeček.

Vítek investuje v realitách více než 20 let prostřednictvím české společnosti Czech Property Investment pod značkou CPI Group. Loni koupil lucemburskou realitní společnost Orco Property Group.