Do roku 2040 může ČR vyrábět 20 procent energie z obnovitelných zdrojů. Lithium je velká příležitost, říká Kloz

Události, komentáře: Energetická budoucnost ČR (zdroj: ČT24)

V Dolu Paskov po půl století končí a odchází z něj tisíc horníků. Společnost OKD důl uzavřela s tím, že se nevyplácí. Uzavřením Paskova končí dobývání uhlí na Ostravsku. Postupně se tak ustupuje od těžby uhlí. Mohl by ale vzniknout prostor například pro těžbu lithia, jehož obří zásoby leží pod Českou republikou. Podle konzultanta v oblasti energetiky Martina Kloze by vytvoření komplexního projektu, který by lithium v Ústeckém kraji těžil a dál zpracovával, mohla vzniknout pracovní místa i pro tisíce lidí.

Podle hosta pořadu Události, komentáře Ivana Pilného (ANO), předsedy hospodářského výboru Poslanecké sněmovny, bude hrát těžba uhlí v Česku stále menší roli. Jedná se prý o odvětví, které se nevyplácí a pro které se stále zpřísňují limity. Od těžby by se ale mělo ustupovat postupně, protože se používá v domácnostech i tepelných elektrárnách. „Navíc to způsobuje i sociální problémy,“ dodal.

Další host pořadu Martin Kuba upozornil, že ukončení těžby a její následné obnovení, pokud by uhlí jako zdroj zažilo comeback, je ekonomicky velmi náročné. „Lepší je stále těžit v malém objemu,“ řekl. Uvedl ale, že sleduje dlouhodobý trend přecházet k čistším zdrojům energie a vláda by podle něj měla nahrazovat uhlí racionálně historickými zdroji České republiky. Sám se přiklání k jaderné energii.

 Podle slov Pilného je postavení jaderné elektrárny otázkou deseti až patnácti let. „V té době se budeme potýkat s problémy s energetickou soběstačností,“ konstatoval. Hospodářské výbory prý proto předaly vládě usnesení, že je potřeba přijmout speciální zákon, který by pomohl, aby se zpoždění s výrobou jaderné energie začalo dohánět.

Podle konzultanta v oblasti energetiky Martina Kloze může Česko do roku 2040 vyrábět 20 procent energie z obnovitelných zdrojů. „To je cíl zcela realistický a možná se i trochu drží při zdi,“ řekl.

Budoucnost v lithiu?

Velkou příležitostí pro Česko jsou podle něj ložiska lithia v Ústeckém kraji. „Ložisko Cínovec je ložisko světového významu. Na tomhle ložisku je zhruba 5 nebo 6 procent světových zásob lithia,“ vysvětlil.

Lithium je prvek, jehož význam v současnosti roste a rostou i jeho světové ceny. Podle Kloze se za poslední roky zdvojnásobila cena karbonátu lithia. „Pokud v Ústeckém kraji vznikne komplexní projekt, který bude zahrnovat těžbu, zpracování, poloprodukt a nějaké navazující výroby, které budou vyrábět konečný výrobek, tak se domnívám, že tam mohou být zaměstnány třeba i tisíce lidí a že to může být opravdu jedna z významných příležitostí pro restrukturalizaci Ústeckého kraje,“ uvedl.