Chorvatsko se loni znovu stalo u českých turistů destinací číslo jedna

Papež: Chorvatsko a Řecko mají nejvěrnější klientelu (zdroj: ČT24)

Nejoblíbenější zahraniční destinací českých turistů se loni po roční odmlce stalo znovu Chorvatsko, kam vyjelo 828 tisíc Čechů. Počet českých návštěvníků nocujících delší dobu se tam meziročně zvýšil o 14 procent. Zájem o Slovensko se snížil o třetinu, vyjelo tam 555 tisíc českých turistů. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil Český statistický úřad.

Posledních zhruba 20 let vévodilo žebříčku Chorvatsko, loni však na Slovensko vyjelo meziročně o tři čtvrtiny návštěvníků víc, takže se dostalo na pomyslnou první příčku.

Stálicemi jsou pro Čechy Chorvatsko, Slovensko, Řecko a Španělsko. „Řecko a Chorvatsko mají neuvěřitelně věrnou klientelu, která se neustále vrací, a ani neuvažuje, že by jela na letní dovolenou někam jinam. V tom jsou Češi velice ojedinělým národem,“ řekl pro ČT místopředseda Asociace cestovních kanceláří ČR Jan Papež.

  • 1. Chorvatsko (828 000)
  • 2. Slovensko (555 000)
  • 3.  Itálie (552 000)
  • 4. Rakousko (373 000)
  • 5. Řecko (265 000)

Uvedl, že preference turistů se většinou mění na základě bezpečnostních okolností, které bohužel ovlivňují turistiku stále častěji. O vyběru navštívené destinace rozhoduje vedle zvyku také počasí, cena a letecké spojení. Proto se letos předpokládá nárůst zájmu o Island, kam poprvé povede přímé spojení.

K loňskému propadu Slovenska řekl, že některé návštěvy statistiky nezachycují. Zmínil například ubytování v soukromí či krátkodobé návštěvy. Navíc, když je v Česku nepříznivé počasí, má to vliv na nejbližší destinace. 

U mimoevropských zemí jsou u turistů hitem v posledních dvou sezónách Dubaj, respektive Spojené arabské emiráty. Ty se dostaly do čela žebříčku (když se nepočítají Kanárské ostrovy, patřící Španělsku). 

Ceny kopírují loňskou sezonu, ani změna kurzu koruny k euru (po očekávaném ukončení kurzového závazku ČNB) by na tom neměla nic změnit, protože cestovní kanceláře si předplatily všechny kapacity už v lednu a únoru. Předpokládané posílení koruny by se pak projevilo až při nákupech turistů přímo na místě.

Vydáno pod