Špicar: Po několika letech stabilního kurzu se dostaneme do problémů. Vláda by měla přemýšlet o vstupu do eurozóny

Radek Špicar hostem pořadu Interview (zdroj: ČT24)

Bankovní rada plánuje konec intervencí, které udržovaly kurz na hladině 27 korun za euro. Viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Radek Špicar v pořadu Interview věří, že se firmy na konec intervencí připravují. Přesto má obavu  z rychlého a dramatického posílení koruny. Po několika letech stabilního kurzu se podle něj Česká republika opět dostane do problémů, které koruna českému exportu způsobuje. Vláda by proto měla začít seriózně přemýšlet o vstupu do eurozóny, uvedl Špicar.

Špicar zdůraznil, že konec intervencí může nastat kdykoli. „Já věřím, že nejen naše členská základna, velcí exportéři, kterých se to týká především, ale i ostatní firmy, vědí, že se na to musí připravit,“ konstatoval. Česká národní banka se podle něj chová logicky a seriózně: „Už několik týdnů opakuje, že tvrdý závazek je tvrdý závazek. A že až skončí, tak se může stát cokoliv.“

Intervence byly podle Špicara pochopitelným krokem. „Česká národní banka není americký FED, není od podpory hospodářského růstu, ale od hlídání inflace. To rozhodnutí tenkrát bylo naprosto legitimní,“ řekl.

Vyjádřil ale svou obavu ze „švýcarského scénáře“, tedy že po konci intervencí nastane rychlé a dramatické posílení koruny. Proto doufá, že ČNB splní svůj závazek, a pokud dojde k velkým výkyvům nebo rychlému posilování koruny, bude intervenovat.

Firmy podle Špicara musí počítat s celou řadou nečekaných momentů. „Po několika letech stabilního kurzu, který byl samozřejmě pro všechny příjemný, se opět dostaneme do problému, který způsobuje koruna českému exportu, na kterém je česká ekonomika fatálně závislá,“ řekl. Právě kvůli závislosti České republiky na exportu do zemí Evropské unie by podle něj měla vláda začít seriózně přemýšlet o vstupu do eurozóny.

Špicar: Británie preferuje možnosti sólového hráče v neprospěch síly orchestru

Dalším z důvodů, proč by měla vláda obnovit debatu o zavedení eura, je podle Špicara brexit. „Z Evropské unie odchází země, která nepatřila do eurozóny a která společně s námi a dalšími zeměmi, které do ní nepatří, dávala pozor, aby Evropa nebyla dvourychlostní a aby eurozóna nepředbíhala určité děje,“ vysvětlil.

Špicar také uvedl, že Česko je na exportu do EU závislé, a je proto velmi důležité, aby mohlo rozhodovat o tom, jak budou vypadat regulace a pravidla vnitřního trhu. „To mimo eurozónu nebudeme moci, a to bude velmi nepříjemné,“ dodal.

Ekonomická rovina brexitu může být podle Špicara nepříjemná pro celou EU, pokud „by se nejdnalo o přátelský rozvod“. Česká ekonomika je navíc s tou britskou velmi úzce spjatá, Velká Británie je údajně třetím největším exportním trhem pro Českou republiku.

„Riziko, že by se tu měly znovu zavádět nějaké tarifní nebo i netarifní bariéry, nebo by se zvyšovala administrativa, ať už s jejich dovozem nebo naším vývozem, je pro nás velmi nepříjemná. A mohla by českou ekonomiku velmi bolet,“ řekl. Proto by podle něj politici při vyjednávání měli zachovat racionální, chladný a pragmatický přístup.

Odchod Britů z Unie je podle Špicara ztrátou pro obě strany. „Velká Británie si zvolila a preferuje možnosti sólového hráče v neprospěch síly orchestru,“ komentoval brexit. Přestože Britové získají opuštěním EU určité výhody, domnívá se Špicar, že více by jich měli, pokud by zůstali jejími členy. „Je v zájmu všech, aby byla vyjednána společná dohoda a aby se pokud možno nic neměnilo,“ konstatoval.