Vládní Last Minute. Marksová chce snížit odvody pro rodiče dvou a více dětí

UDÁLOSTI: Marksová chce zvýhodnit rodiny s více dětmi (zdroj: ČT24)

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD) chce krátce před volbami vrátit do hry návrh na stupňované snížení odvodů na sociální pojištění pro rodiče dvou a více dětí. Projednávání předlohy kvůli odporu hnutí ANO vláda před třemi měsíci přerušila, nyní by ale v případě přímého hlasování mohla projít, protože má podporu lidovců.

Návrh ministerstva práce a sociálních věcí pro bezdětné a rodiče jednoho dítěte nic nemění, zvýhodňuje jenom početnější rodiny. Rodiče dvou dětí by v případě jeho schválení parlamentem ušetřili jedno a půl procenta z hrubé mzdy, rodiče tří dětí čtyři procenta a rodiče čtyř dětí šest a půl procenta. Na nižší odvody by měl nárok jen jeden z páru. Rozpočtové dopady resort vyčíslil na 3,9 miliardy korun.

„Lidé, kteří mají děti, finančně táhnou budoucí generaci – a mají k dispozici mnohem méně peněz než lidé, kteří se rozhodnou děti nemít nebo je prostě nemají,“ vysvětluje Marksová důvody, proč se návrh na největší změny v přímém zdanění rodin za posledních deset let nyní snaží prosadit. Je tu ale ještě jeden aspekt: čas.

Do sněmovních voleb a konce mandátu stávající vlády i sněmovny zbývá sedm měsíců a podle místopředsedy koaličního hnutí ANO Jaroslava Faltýnka normy, které sněmovna nezačne projednávat na schůzi začínající 4. dubna, už do voleb nestihne schválit.

Sám předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD) také ministry vyzval, aby vládní návrhy předkládali jen do konce tohoto měsíce. „Na všechny ministry, kteří přijdou s návrhy zákonů v dubnu na jednání vlády, se budu mračit,“ řekl.

Plán MPSV na změnu v odvodech na sociální pojištění
Zdroj: ČT24

Babiš: Je to handicap pro bezdětné

Ministryně práce proto nyní do Strakovy akademie znovu přichází se změnami v odvodech, a to přesto, že debatu o zvýhodňování početnějších rodin kabinet před čtvrt rokem kvůli nesouhlasu hnutí Andreje Babiše odložil. „Nemyslím si, že lidé, kteří děti nemají, nebo je dokonce mít nemůžou, mají být z hlediska odvodů sociálního pojištění handicapováni,“ vysvětluje i nyní šéf státní kasy.

Podle ministryně by se tak rozpor mohl vyřešit přímým hlasováním – a v tomto momentě by úprava vládou mohla projít i přes případný nesouhlas hnutí ANO. Sociální demokraty totiž hodlají podpořit koaliční lidovci. „Je skutečně správná myšlenka, aby lidé nebyli trestáni za to, že se řádně starají o své děti a chodí do práce,“ uvádí šéf křesťanských demokratů Pavel Bělobrádek.

V Poslanecké sněmovně to bude mít návrh ministryně práce na nižší odvody pro rodiny s více dětmi zřejmě složitější než ve vládě. Proti je totiž kromě hnutí ANO i pravicová opozice. „Podporujeme formu podpory rodin formou daňových úlev a bonusů, nikoli formou sociálního pojištění,“ říká předseda občanskodemokratických poslanců Zbyněk Stanjura.

Spíše skeptičtí jsou zatím k plánu ministerstva práce i komunisté, kterým se nelíbí, že by stát kvůli návrhu na nižší odvody přišel bezmála o čtyři miliardy. „Pokud sebereme na odvodech, tak by to mělo být spočítáno tak, že ušetříme na dávkách,“ říká místopředseda strany Jiří Dolejš.

Pokud vláda návrh schválí, začnou ho poslanci projednávat na květnové schůzi – a je otázka, zda se jej (s ohledem na výše zmíněné Faltýnkovo upozornění) podaří projednat.

Vláda zvýší daňové slevy na dítě

Politici chtějí rodiny s dětmi podpořit i nižšími daněmi; koalice se už na začátku února dohodla, že ještě do voleb prosadí zvýšení daňové slevy na první dítě o 150 korun měsíčně na 1267 korun. Platit by měly začít od nového roku a s návrhem souhlasí i opozice.

Zároveň s tím mají od prvního ledna vzrůst přídavky na děti pro pracující rodiče o 300 korun a bude na ně mít nárok víc lidí. Zatímco dnes pobírají přídavky rodiny s příjmem do 2,4násobku životního minima, nově to má být do dvou celých sedmi desetin násobku.

„Probíhá debata, jak přídavky vázat, jestli má pracovat jeden rodič, nebo nemá pracovat. Ta vazba je k diskusi. Navýšení přídavků ale určitě podporujeme, tři sta korun na dítě představuje dopad do rozpočtu asi dvě miliardy,“ říká šéf státní kasy Andrej Babiš (ANO).

Na rozdíl od slevy na dani ale tento návrh pravicové strany kritizují. „Stát by neměl peníze tolik přerozdělovat, ale měl by nechat lidi více vydělat. To znamená, že má smysl snížit odvody pro všechny. Lidé si pak víc vydělají a my nebudeme potřebovat další zvýšení sociálních dávek,“ uvádí místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Zpětně od letošního prvního ledna mají vzrůst daňové slevy i na druhé a další dítě. A to o 200 korun měsíčně u druhého a o 300 korun u třetího dítěte. Návrh vrátili kvůli jiným ustanovením zpátky do sněmovny senátoři. Poslanci by ho měli znovu schválit v dubnu. Lidem peníze stát vrátí příští rok při zúčtování daní.